Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Divljanje u kasnim satima

Urbani teror na zagrebačkim ulicama: "To se događa svake noći, ne možemo spavati, a nema nijedne policijske patrole"

Aktualno Galerija Ulične utrke u Zagrebu - 1 Ulične utrke u Zagrebu - 1 Foto: Dnevnik Nove TV Ulične utrke u Zagrebu - 2 Ulične utrke u Zagrebu - 2 Foto: Dnevnik Nove TV Ulične utrke u Zagrebu - 3 Ulične utrke u Zagrebu - 3 Foto: Dnevnik Nove TV +0 Ulične utrke u Zagrebu - 4 Galerija 1/4 >>
Bučni motociklisti i divljanje u noćnim satima postali su dio života stanovnika zagrebačkog naselja Prečko. Od buke ne mogu spavati, prozori su im stalno zatvoreni, a od nadležnih mole za pomoć. Detalje je doznao Vanja Margetić, reporter Dnevnika Nove TV.

Prometnica u zagrebačkom naselju Prečko u noćnim satima pretvara se u pravo trkalište. Ni uz zatvorene prozore nema spavanja.

"U večernjim satima, između 9 i 3 ujutro, na ovoj dionici se događaju veliki propusti i motori i automobili voze se nenormalnim brzinama. Nisu baš tehnički ispravni jer imaju te jako bučne auspuhe, imamo utrke skoro svaku večer. Vikendom i blagdanima je najgore", rekla je Irena Jeričević.

Pročitajte i ovo Klizište na Pantovčaku - 1 Klizište na Pantovčaku Sanacija odrona je u tijeku, no koliko će sve koštati? "Sigurno neće biti jeftino jer riječ je o površini od 60.000 kvadrata"

Stanovnici tog dijela Zagreba ističu kako je riječ o urbanom teroru.

"Dođe tu na semafor, onda ne zna što bi s onim motorom i onda turira. Ne misli da su tu zgrade i da ljudi spavaju, a to se obično događa po noći. Turiraju, može tamo opaliti koliko hoće jer policije nema", ispričao je Stjepan Ferjanić.

Sve su, kažu, učestalo prijavljivali.

"Molili smo policiju i nadamo se da će izići jedan dan. Navečer nije bila nijedna patrola. Preko dana smo ih vidjeli, ali u večernjim satima to je nesnosno", istaknula je Jeričević.

"Po svakoj od tih dojava se postupi. Zateknemo li mi konkretno svaku večer onoga za kojega je dojavljeno, vrlo vjerojatno ne, ali mogu sigurno reći da se po tome radi, po tome se postupa. Konkretno smo na toj ulici u svibnju imali ciljani nadzor brzine kretanja motocikla", rekao je Josip Džaja iz prometne policije.

Pročitajte i ovo Nikola Vikić - Topić, meteorolog Dnevnika Nove TV i voditelji Dnevnika Nove TV - 1 Prvi toplinski val Sljedećih dana "kuhat ćemo se u loncu s poklopcem": Meteorolog Vikić Topić otkrio što je fenomen toplinske kupole

Problem buke su netestirani ispušni sustavi koji se prije tehničkog pregleda zamjenjuju originalnim, a nakon tehničkog vraćaju se bučni. Policija je svjesna problema.

"Mi ih upućujemo na izvanredni tehnički pregled. Isto tako, policija ima uređaje za mjerenje razine decibela, gdje se vidi je li osoba u prekršaju ili nije", objasnio je Džaja.

Gradske prometnice iznimno su opasne za brzu vožnju. Stupovi, ograde, rubnjaci – sve je to pri padu smrtonosno.

"Tu možemo problem riješiti strogim kaznama, izvjesnim kažnjavanjem, ali ja bih naglasio da je tu puno efikasnija mjera edukacije. Znači, sve sudionike u prometu, a tako i motocikliste, trebalo bi educirati koliko to sve skupa može biti opasno", objasnio je Marko Šoštarić s Fakulteta prometnih znanosti.

Pročitajte i ovo Tučnjava navijača - 3 Neredi prije utakmice Vučićev sin na snimci tučnjave navijača, reagirali su i tjelohranitelji? Letjele stolice, boce i kamenje

Slaže se s tim i dugogodišnji promicatelj sigurne vožnje na dva kotača koji ističe da grad nije za divljanje.

"To nije ni pametno ni primjereno za gradsku vožnju. Ako žele negdje isprobavati svoje reflekse, postoji nekoliko načina kako to mogu odraditi, od poligona do staze. Naš je apel zapravo da treba prevenirati, a to je na način da se vježba kako spretno i sigurno upravljati motociklom", rekao je Željko Marinović.

Svoju vježbu krajem lipnja imat će policija, koja će pod povećalo staviti motocikliste i njihovo kršenje propisa.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene