Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Aktivisti hrvatskih ekoloških udruga, posredovanjem "Heinrich B?ll Fundation", posjetit će idući tjedan Bruxelles i izvijestiti međunarodne ekološke institucije i udruge o ekološkim problemima u Hrvatskoj, osobito u Sisku, Vranjicu, Karlovcu i Urinju, te o drugim mjestima izloženima zagađenjima, istaknuo je danas na konferenciji za novinare Sisačke ekološke akcije (SEA) u Sisku.


Predsjednik Eko-Kvarnera Vjeran Piršić kazao je da su europski zeleni zainteresirani za ekološku situaciju u Hrvatskoj. Dosad su bili zainteresirani za projekte Družbe Adrije, golf-terena u Istri i LCD-terminal, a sada su zainteresirani za Sisak i Karlovac, gdje su se u posljednje vrijeme dogodili ekološki incidenti. Ustvrdio je da se sustav zaštite okoliša u Hrvatskoj raspao te kako vlast štiti
zagađivače, a ne građane. "Za to imamo verificirane podatke, koje ćemo iznijeti i mjerodavnima u Bruxellesu", rekao je Piršić.

Vezani članci Hrvatski premijer Andrej Plenković i belgijski premijer Alexander De Croo Plenković s belgijskim premijerom: ''Cilj je imati bržu isporuku cjepiva kako bi osigurali slobodnije kretanje ljudi'' Sisak - 2 Kako živi grad uništen potresom? "Obećavaju da će vratiti mlade, ali nitko od mojih prijatelja to ne planira"

Tomislav Lukić najavio je u ime Brodske ekološke udruge "Zemlja" iz Slavonskog Broda (BEUZ) da će ta udruga od Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija tražiti da se građani Slavonskoga Broda i brodskog kraja zaštite od mogućih onečišćenja iz Rafinerije nafte u Bosanskom Brodu u susjednoj BiH.

"Rafinerija u Bosanskom Brodu prodana je Rusima i najavljeno je pokretanje proizvodnje na zastarjeloj tehnologiji, koja je 20 godina starija od proizvodne tehnologije u sisačkoj Rafineriji nafte, zbog čega su stanovnici Slavonskoga Broda s pravom zabrinuti hoće li im se dogoditi zagađenja kao u Sisku", rekao je, među ostalim, Lukić.

Sisačka ekološka akcija (SEA) predstavila je Izvješće za Bruxelles - Sisak - Sisak - ekološka tajna Republike Hrvatske, dokument u kojemu se tvrdi kako je Sisak najzagađeniji grad u Hrvatskoj, gdje se, "uz prešutno odobravanje Vlade, ovlaštenoga Ministarstva te Inspekcije zaštite okoliša, svjesno uništava stanovništvo i okoliš u korist krupnoga kapitala i ostvarivanja dobiti".