Članovi obitelji, rodbina, prijatelji, poštovatelji suradnici, glazbeni umjetnici kulturni i javni djelatnici te nekoliko stotina građana nazočilo je danas pokopu maestra Vjekoslava Šuteja na zagrebačkom groblju Mirogoju.


Pokopu je nazočio i predsjednik hrvatskog Sabora Luka Bebić. Sprovodni obred vodio je kanonik zagrebačke katedrale mons. Mijo Gabrić, a započeo je izvedbom Arcaldetove Ave Marie u izvedbi Akademskog zbora Ivan Goran Kovačić. Od Šuteja su se potom oprostili ravnatelj Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog Dražen Siriščević, intendant Dubrovačkih ljetnih igara Ivica Prlender , ravnatelj Zagrebačke filharmonije Miljenko Puljić i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. Podsjećajući na dugogodišnje prijateljstvo i suradnju Siriščević je opraštajući se od Šuteja rekao kako je izuzetno cijenio maestrovu iskrenost, hrabrost, iznenađenja, zahvalivši mu na svemu što je učinio za hrvatsku glazbu.

Vezani članci Posljednji ispraćaj Milana Bandića - 11 Pogledajte tko je sve došao na posljednji ispraćaj Milana Bandića na zagrebačkom Mirogoju Građani se upisuju u knjigu žalosti za Milana Bandića U srijedu u Zagrebu Dan žalosti: Zastave na pola koplja i bez glazbe na javnim mjestima

>> 'Šutej je vjerovao da glazba može promijeniti ljude'

Miljenko Puljić je kazao da je danas, nakon Šutejeva odlaska svaka riječ suvišna kao i šutnja koja je itekako teška pri spoznaji da maestro unatoč optimizmu i velikoj borbi nije uspio pobijediti neizlječivu bolest. 'Bravo maestro, zbogom Điđi, posljednji je naš današnji susret i prilika da ti se zahvalimo za sve što si učinio' rekao je na kraju Puljić. Ivica Prlender je kazao da je Dubrovnik mjesto u kojemu se stvaralo prijateljstvo između njega i Šuteja i brojnih umjetnika. Lovorike koje je maestro stjecao nije čuvao samo za sebe, nego i za druge, ali ga nije mogla zaobići ni čaša pelina, a svojim djelovanjem često si sve nas vodio prema zvijezdama, rekao je u oproštaju Prlender.

'Teško je i pomisliti da si umro, ti koji si širio optimizam, horizonte i pomicao granice, uljepšavao naše živote i osvajao vrhunskim glazbenim umijećem' riječi su gradonačelnika Bandića na oproštaju od Šuteja. 'Ostat ćeš najveći promicatelj hrvatske glazbe i najveći ambasador Hrvatske, jer si nastupio na svim kontinentima, prerano si nas napustio, otišavši u spokoj. Neka ti je laka hrvatska zemlja!' rekao je na oproštaju Bandić. Od Šuteja su se glazbom oprostili Klapa Iskon i solistica Lea Dekleva te na grobu američka mezosopranistica Denyce Graves koja je često nastupala s Šutejem. (Hina)