Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Održan okrugli stol

Branitelji traže dekriminalizaciju rušenja SFRJ

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Depolitiziranje braniteljskih udruga te dekriminalizacija rušenja SFRJ kako se ne bi ponavljali slučajevi Purde i dr.Bosanac, glavni su zahtjevi okruglog stola kojeg je organizirala Zajednica udruga HVIDR-e Grada Zagreba.

'Sad je na redu Maslenica, što je sljedeće, kad će stati?', upitao je predsjednik udruge specijalne policije Alfe Robert Hasija. On se upitao i zašto se zbog nedostatka dokaza odustalo od kaznenog progona čuvara glinskog zatvora u kojem su mučeni hrvatski policajaci, iako je njih više od 50 o tome dalo iskaz.

Pročitajte i ovo Darko Nekić - 1 NAJAVA DRŽAVNOG TAJNIKA Raste osnovica za invalidninu i druga braniteljska prava, evo kome ide najviše Slika nije dostupna Nema konkretnih brojki Neka imena iz registra branitelja već su izbrisana

>> Fond branitelja dijeli 154,48 milijuna kuna

>> Branitelji pozdravili Purdino oslobođenje

Ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko odgovorio je da je policija odradila svoj dio posla. Vezano uz slučaj Purda, Karamarko je rekao da je MUP o tome pravovremeno obavijestio DORH i Ministarstvo pravosuđa. Složio se sa Slavenom Leticom koji je rekao da je na djelu rat poslije rata i te dopustio da možda postoje pokušaji da se spriječi ulazak Hrvatske u EU. 'No, tzv. memorandum 2 će pasti u vodu, a Hrvatska će biti balkon nad Balkanom', drži Karamarko.

Ministar hrvatskih branitelja Tomislav Ivić rekao je da danas postoji više od 900 braniteljskih udruga te da od 500 tisuća branitelja, njih 390 tisuća radi i ne ostvaruje gotovo nikakva prava osim iz Fonda hrvatskih branitelja, a izravni korisnici prava su 60 tisuća stradalnika Domovinskog rata.

'Preko branitelja se često pokušavaju prikupiti politički poeni, pa to pokušavaju neke političke stranke, pogotovo sada u izbornoj godini', upozorio je Ivić. Odgovarajući na upit branitelja rekao je da se nakon ulaska neće mijenjati zakonodavstvo vezano uz hrvatske branitelje.

Savjetnik predsjednika Republike za branitelje Predrag Matić Fred drži da branitelji nisu razjedinjeni, nego ih političari pokušavaju pridobiti za sebe. Po njegovim riječima najveći su problem oni koji su se okoristili u Domovinskom ratu, pa se braniteljska populacija doživljava kroz njih.

Predsjednik HUS-a Ozren Matijašević podsjetio je da je kroz pretvorbu i privatizaciju izgubljeno 400 tisuća radnih mjesta, pa je mnogima braniteljski status priznat da bi se spriječila socijalna trvenja.

Okrugli stol se održao s temom 'Odnos hrvatskih političkih elita prema braniteljima od 1991. do 2011. godine'. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene