Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Predstavnici 17 udruga

Branitelji pozdravili Purdino oslobođenje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predstavnici stradalničkih i braniteljskih udruga pozdravili su oslobođenje hrvatskog branitelja Tihomira Purde.

Predsjednik Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja Ivan Pšenica podsjetio je da su predstavnici 17 braniteljskih i stradalničkih udruga održali radni sastanak koji je urodio zaključcima. Među njima je traženje da se sankcioniraju odgovorni za propuste zbog kojih je došlo do uhićenja hrvatskih branitelja Tihomira Purde i Veljka Marića.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Zaštita ljudskih prava Srbijanski zakon na temelju kojeg je uhićen Purda protivan UN-u Slika nije dostupna 'Iz Srbije može doći još optužnica' Borković: Tražimo prestanak progona hrvatskih branitelja

>> Hebrang: Za Purdinu slobodu zaslužna je Jadranka Kosor

Uz napomenu da će sa zaključcima upoznati i predsjednike Republike te Hrvatskoga sabora, te udruge a, kako je istaknuo Pšenica, priključuju im se i druge, traže i da se onemogući nadležnost Suda za ratne zločine Srbije, osnovanog za područje bivše Jugoslavije.

Branitelji i stradalnici osuđuju svaku kriminalizaciju Domovinskoga rata te smatraju da se ne smije povući hrvatska tužba za genocid protiv Republike Srbije jer je Republika Hrvatska vodila pravedan i oslobodilački rat.

Zahtijevaju od sadašnje, ali i buduće, Vlade, Predsjednika Republike i Hrvatskoga sabora da traže ratnu štetu za sve logoraše, a od Srbije i Crne Gore ratnu štetu za agresiju na RH.

Među ostalim, traže i reviziju slučajeva u kojima su sudovi primijenili Zakon o oprostu te osiguranje pune zaštite i skrbi svim hrvatskim braniteljima i članovima njihovih obitelji u sklopu postojećega zakona. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene