Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Red tužitelja Haaškoga suda namjerava najprije proučiti prvostupanjsku presudu trojici hrvatskih generala i onda odlučiti hoće li se žaliti na nju, izjavio je Frederick Swinnen, posebni savjetnik glavnog tužitelja Sergea Brammertza.


'To je duga presuda, moramo je proučiti i analizirati i onda vidjeti hoćemo li podnositi žalbu', rekao je Swinnen. Prema pravilima Suda, žalba se može najaviti unutar roka od 30 dana, a još dodatnih 75 dana na raspolaganju je za sastavljanje žalbe. 'Naša je pozicija jasna, iznijeli smo je tijekom suđenja i sada imamo 30 dana da razmislimo hoćemo li podnositi žalbu', dodao je Swinnen.

Prvostupanjsko vijeće Haaškoga suda u petak je dvojicu hrvatskih generala Antu Gotovinu i Mladena Markača proglasilo krivima i osudilo na kazne zatvora od 24 i 18 godina zatvora za sudjelovanje u udruženom zločinačkom pothvatu čiji je cilj bio tijekom i nakon Oluje prisilno i trajno ukloniti srpsko stanovništvo s okupiranih područja u Hrvatskoj. Generala Ivana Čermaka oslobodio je odgovornosti i naložio njegovo trenutačno puštanje na slobodu.

Vezani članci Slika nije dostupna Srpski tisak o presudi generalima Slika nije dostupna Zagreb: Prosvjednici potrgali zastavu EU, privedene tri osobe

>> Gotovini 24, Markaču 18 godina zatvora, Čermak oslobođen

Gotovinu i Markača proglasio je krivima kao sudionike udruženog zločinačkog pothvata te ih proglasio krivima za osam od devet točaka optužnice - za djela progona, deportacije, pljačke, razaranja, ubojstva, nečovječna djela i okrutno postupanje, a oslobodio ih je odgovornosti za jedno točku optužnice - prisilno premještanje.

Obrane generala Gotovine i Markača najavile su da će podnijeti žalbe na presude. Tužiteljstvo je na kraju dokaznog postupka za svu trojicu optuženih zatražilo dugogodišnje zatvorske kazne - 27 godina za Gotovinu, 23 godine za Markača i 17 za Čermaka. (HIna)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju