Obavijesti Video Pretražite Navigacija
MINISTAR O UKIDANJU VIZA I COVIDU

Božinović otkrio: "Hrvatski građani dobit će veliku privilegiju prilikom ulaska u SAD". No o COVID potvrdama ne želi detaljno

Potpredsjednik Vlade Davor Božinović nakon sastanka s otpravnikom poslova Veleposlanstva SAD-a Markom L. Flemingom, povodom članstva Hrvatske u Programu izuzeća od viza najavio je i "global entry pass" za hrvatske građane. Tu privilegiju imaju samo tri europske zemlje. Nije otkrivao detalje o uvođenju covid potvrda.

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović u subotu se sastao s otpravnikom poslova Veleposlanstva SAD-a Markom L. Flemingom, povodom članstva Hrvatske u Programu izuzeća od viza.

"Uskladili smo sigurnosne protokole i sustave one koji su vezani za putovanja. Povezali smo se s bazama putnika svih 160 kompanija, s FBI-jem, s DEA-om, naše informacije se izmjenjuju u realnom vremenu. Zahvalan sam svim institucijama, posebno Veleposlanstvu SAD-a koje je u svim važnim situacijama, kao i u ulasku u NATO odigralo veliku ulogu. Posebno imajući u vidu da se sve odigravalo u vrijeme pandemije", naglasio je Božinović.

Potpredsjednik Vlade kazao je i kako je Vlada u bliskom kontaktu s Ministarstvom domovinske sigurnosti.

"Mogu reći da će Hrvatska biti jedna od 11 država na svijetu koja će ući u program da će naši državljani moći prolaziti preko graničnih prijelaza u SAD-u na privilegiran način. To se omogućava samo državama s kojima su stvarni partneri i u čije institucije imaju povjerenje. Od europskih zemalja to su u ovom trenutku Njemačka, Švicarska i Velika Britanija", otkrio je Božinović.

On je kazao i da je zbog korone uvedena "prethodna najava", a to je nešto što sve države počinju koristiti. Radi se o prethodnoj najavi dolaska državljana iz trećih zemalja, kazao je Božinović, a cilj je veća sigurnost u europskim zemljama, kao i ubrzanje procedure.

Osvrnuo se i na porast broja zaraženih u Hrvatskoj.

"Činjenica da nam brojevi rastu i u stalnom smo kontaktu sa zdravstvenom strukom. U ovom trenutku ne mogu ništa posebno najaviti. Pogledao sam gostovanje doktora Kaića jutros. Svi građani Hrvatske znaju koji su najbolji načini da sebe zaštite, isto tako kad govorimo o cijepljenju, to je najbolje jamstvo. U svakom slučaju cijepljenjem će stvoriti visoku zaštitu. Cijepljenje je nešto što je u ovom trenutku na svjetskoj razini najbolje rješenje za sve."

O covid potvrdama je kazao kako pratimo situaciju u svim zemljama u kojima se koristi ta potvrda. 

"Mi još uvijek smatramo da jedini izlaz da svi shvate koliko je bitno izbjegavanje velikih okupljanja i s druge strane cijepiti se", poručio je Božinović.

Nije htio komentirati austrijske mjere o lockdownu za necijepljene, ali je potvrdio da prati i komparira sve mjere u drugim zemljama.

Božinović se nije upuštao u komentare posljednjih zbivanja u vojsci, samo je kazao kako je potrebno naći rješenje za sve.

"Hrvatska je u ovom trenutku jedna od najspremnijih članica za ulazak u Schengen", zaključio je Božinović.

 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Objavilo Veleposlanstvo Ukinute vize za SAD: "Čestitke Hrvatskoj na službenom pridruživanju Programu izuzeća od viza"

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene