Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Novac osiguran

Odabrani projektanti za najskuplju dionicu autoceste do Dubrovnika, evo tko će na njoj raditi

Aktualno Galerija Autocesta do Dubrovnika - 1 Autocesta do Dubrovnika - 1 Foto: DNEVNIK.hr Autocesta do Dubrovnika - 2 Autocesta do Dubrovnika - 2 Foto: DNEVNIK.hr Autocesta do Dubrovnika - 3 Autocesta do Dubrovnika - 3 Foto: DNEVNIK.hr Autocesta do Dubrovnika - 4 Autocesta do Dubrovnika - 4 Foto: DNEVNIK.hr +0 Autocesta do Dubrovnika - 5 Galerija 1/5 >>
Nakon uspješne suradnje na Pelješkom mostu sprema se još jedna suradnja s Kinezima, i to na projektiranju dionice autoceste od Pelješkog mosta do Dubrovnika. Je li ova toliko obećavana autocesta zaista blizu realizacije, provjerila je reporterka Dnevnika Nove TV Paula Klaić Saulačić.

Autocestu od Pelješkog mosta do Dubrovnika projektirat će zajednica ponuditelja koju čine dvije hrvatske i jedna kineska tvrtka. Rok za žalbe istječe četvrtog ožujka. Odabrani su i jer su ponudili najnižu cijenu izrade projektne dokumentacije, više od dva milijuna eura nižu od procijenjenih 9 milijuna eura. Ovo je još jedan korak prema realizaciji toliko čekane autoceste.

Ta dionica bit će najskuplja dionica autoceste u Hrvatskoj. Vrijednost je procijenjena na 380 milijuna eura i novac je, tvrde iz Vlade, osiguran.

Pročitajte i ovo PR Oglas Pelješki most je projekt bez kojeg je Hrvatska danas nezamisliva

"Duga je 28 kilometara, od toga su 19 kilometara vijadukti i tuneli, zato je ta procijenjena vrijednost tako visoka u odnosu na kilometar prosječne izgradnje autoceste u Hrvatskoj", objašnjava državni tajnik u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture Tomislav Mihotić.

Trasa je to o kojoj građani juga slušaju dva desetljeća, obećavana gotovo kao Pelješki most. Prije 15 godina radove je na Osojniku otvorio Sanader, a s njim su bili i Bačić i Dobroslavić.

"Danas ipak imamo neku korist od tog otvaranja, nismo morali ponovno raditi lokacijsku dozvolu. Sada imamo veliku razliku jer imamo vladu koja je osigurala sredstva", kaže dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić.

Pročitajte i ovo Kontrasmjer na Pelješkom mostu nakon teksta DNEVNIK.hr-a VIDEO Objavljeno tko je vozio Pelješkim mostom u zabranjenom smjeru: Još se i polukružno okrenuo nasred ceste

Pročitajte i ovo Pelješki most Poskupljenje građevinskog materijala Konačna cijena za Pelješki most bit će puno veća: Pogledajte koliko Hrvatska još mora platiti

"Naš plan dovršetka autoceste je od Rudina do Osojnika na kraju 2028. godine, da bismo to stigli kraj ove i početak iduće bi trebali krenuti radovi", rekao je ministar graditeljstva i prostornog uređenja Branko Bačić.

Priprema za trasu od Metkovića do Pelješkog mosta trebala bi biti gotova u roku od tri godine, a potpuno spajanje juga na autocestu do 2030. godine.

Izborna je godina - sva izrečena obećanja arhivirat ćemo. U slučaju da projekti opet malo zakasne.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene