Obavijesti Video Pretražite Navigacija
‘I nastani se među nama'

Božićna poruka nadbiskupa Marina Srakića

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Hrvatske biskupske konferencije i đakovačko-osječki nadbiskup Marin Srakić na božićnom susretu s novinarima u Nadbiskupskom domu u Đakovu predstavio je božićnu pastirsku poruku ‘I nastani se među nama’.

U njoj se, tijekom ove svećeničke godine, posebna pozornost daje svećeniku koji je, poput Krista, Velikog svećenika, ‘od ljudi uzet i za ljude postavljen’, pozvan živjeti s drugima i za druge, sa svima dijeliti radosti i nade, živjeti iskreno svoju pastirsku ljubav i, učvršćivan u zajedništvu s biskupom, promicati jedinstvo Kristove Crkve. Kazujući kako i svećenik ima ljudske teškoće, borbe i padove, što ga, zajedno s ostalim članovima Božjega naroda stavlja na put trajna obraćenja i poziva na svetost, nadbiskup je posebno potaknuo na molitvu za svećenike i spremnost na zauzimanje za zajedništvo i suodgovornost u svim župama i zajednicama.

Pročitajte i ovo Otac i sin si međusobno zapalili ležajeve uoči Božića Otac i sin se posvađali pa jedan drugome zapalili ležajeve: "Iznio je kutnu garnituru i bacio ju na vatru gdje je već gorio njegov krevet" Snijeg "Bravo, tata" Potez oca čije dijete je u bolnici postao hit u regiji: "Naježila sam se"

U razgovoru s novinarima osvrnuo se i na teme poput komercijalizacije Božića, pristigle sa Zapada, ocijenivši kako Božić sadrži mnogo dublju poruku, na što upozorava Crkva.
‘Ne smijemo dopustiti da se dogodi ono što se dogodilo na Zapadu - pjevaju se božićne pjesme, kupuju i dijele darovi, drže koncerti i tako sve do Badnjaka, a kad dođe Božić, ne znaju što bi slavili jer im je Božić prazan’, rekao je Srakić. U drugom dijelu susreta nadbiskup je odgovarao na novinarska pitanja, a na upit je li među predsjedničkim kandidatima, koji su se tijekom dosadašnje kampanje na svoj zahtjev u Đakovu susreli s nadbiskupom i ime koje će on zaokružiti na izborima 27. prosinca, Srakić je odgovorio da mu njegova služba ne dopušta da na to odgovori. U vezi s porukom HBK u povodu predsjedničkih izbora rekao je da su biskupi, pošli od Ustava. ‘Predsjednik svoju osobu i službu mora prilagoditi ustavu - čuvati jedinstvo, integritet, zalagati se za prava svih građana, poštivati vrijednosti - kršćanske i ljudske, koje se gotovo i ne razlikuju. Onaj tko izgubi na ovim izborima treba čestitati pobjedniku i zajedno se s njim nastaviti boriti za Hrvatsku. Među našim kandidatima ima kvalitetnih ljudi’, zaključio je nadbiskup.

Osvrnuvši se i na svoj odlazak u Jasenovac te nagradu HHO-a koju je dobio za unaprjeđenje međureligijskog dijaloga i vjersku snošljivost, podsjetio je kako je ‘još zagrebački nadbiskup Alojzije Stepinac jasno i glasno tadašnjim vlastodršcima rekao da je Jasenovac ljaga na tijelu hrvatskog naroda, najveća sramota’. ‘Mi, biskupi đakovačko-osječke nadbiskupije, želeći svojim posjetom izbjeći svaku ispolitiziranost, posjetili smo Jasenovac na Žalosni petak, kad razmišljamo o propustima iz osobnog i društvenog života’, rekao je nadbiskup Srakić. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene