Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić uputio je večeras putem elektroničkih medija božićnu čestitku gledateljima i slušateljima u Domovini i inozemstvu.


Po riječima kardinala Josipa Bozanića, Božić je velik dar za sve nas, a božićno slavlje neizmjerno bogatstvo za cijelo čovječanstvo. 'Nitko nije isključen iz toga slavlja', rekao je, napomenuvši kako je značenje božićnog blagdana 'univerzalno'. Kako je istaknuo, ljubav se Božja očitovala ne samo za vjernike nego i za one koji vjeruju da ne vjeruju. 'Na Božić do svih dolazi Božja milost; svi - u većoj ili manjoj mjeri - dotiču ljepotu božićnoga otajstva', istaknuo je kardinal, dodavši kako je božićni blagdan pun draži, ispunjen milinom i pjesmom, a novom svježinom usmjeruje nas na vrednote izvornog humanizma, koje je danas potrebno ponovno otkriti i posvijestiti.

U prvom je redu majčinstvo

Vezani članci Božićni albumi (Foto: Twitter) Naslovnice božićnih albuma mogu biti pomalo jezive, uvjerite se sami Obiteljske slike (Foto: sadanduseless.com) - 13 Blago onima koji su za Božić dobili njihove obiteljske čestitke...

'Tu je, u prvom redu, majčinstvo', napomenuo je Bozanić, navevši kako je ono dar i čast, te da majčinstvo zavrjeđuje posebnu brigu u hrvatskom društvu i našoj Domovini koja je - nažalost - sve siromašnija dječjim kolijevkama. Po nadbiskupovim riječima iskonska radost zbog rođenja djeteta treba obuzeti sve - obitelj, rodbinu, župu i širu zajednicu. 'Tu je ljubav bračnih drugova, koja je - hranjena vjerom - u stanju suočiti se i nadvladati sve životne izazove, bilo slučajne ili one koje ciljano uzrokuju svjetske moći, kako se to dogodilo i obitelji Marije i Josipa', kazao je Bozanić. Dodao je kako je obitelj nezamjenjiva vrjednota i velika dragocjenost i ona jedina novom čovjeku, koji započinje svoj životni put na ovoj zemlji, može pružiti najpovoljnije uvjete za ljudski rast i razvoj.

Mračna igra iza svega

Podsjetivši kako se ovoga Božića najviše govori o krizi, a posebno se teškom najavljuje sljedeća godina, Bozanić je rekao kako nas Božić uči i u takvim prilikama cjelovitije gledati. Da bi društvo ozdravilo, nužno je čišćenje onoga što je grešno, smatra kardinal. 'Potrebna je i potpora onima koji rade za opće dobro. Ali je teško ne oteti se dojmu da je u pozadini današnjega stanja mračna igra kojom se pod valutom krize žele naplatiti neki drugi računi', rekao je. Upitao se nije li sve izrazitije poticanje otuđenja ljudi jednih od drugih zapravo priprema okidača da se u sljedećoj godini uz financijsku krizu nesmiljeno razbukta i kriza duha, čije posljedice ne može izliječiti nikakva financijska injekcija?

Zagrebački nadbiskup drži kako ovoga Božića trebamo proširiti svoj pogled. 'Valja izaći iz uskih okvira koji se zaustavljaju na sebičnim interesima te vidjeti sve one koji su potrebni naše pomoći i duhovne blizine, jer Božić okuplja ljude', napomenuo je, uz ino, u božićnoj čestitki kardinal Josip Bozanić zaželjevši čestit Božić. (Hina)