Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tko je ukrao Božić?

Bozanić: Božić je suočen s novim prijetnjama

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
'Svaki je čovjek stvoren kao dionik božanskoga života', poručio je nadbiskup zagrebački kardinal Josip Bozanić u božićnoj poruci.

Kardinal Bozanić poslao je božićnu poruku u kojoj je svima poželio čestit Božić. Pri tom je napomenuo kako se Božiću 'pokušava oduzeti snaga kršćanske objave', ali da je to vrijeme 'Božje ljubavi, očitovanje Božje blizine koja ne prestaje trajati, koja nije ograničena na naše dojmove, raspoloženja, ali od koje se možemo u svojoj slobodi i slabosti udaljiti.'

Pročitajte i ovo Snijeg "Bravo, tata" Potez oca čije dijete je u bolnici postao hit u regiji: "Naježila sam se" Pravoslavni Božić Različite tradicije Od Ukrajine preko Srbije do Etiopije: Najzanimljiviji običaji za proslavu Božića 6. siječnja

'Bog nam u svome Sinu, u obličju Djeteta, objavljuje ljudsko dostojanstvo te nas poziva da ga spoznamo i da ga budemo svjesni. Svaki je čovjek, bez obzira na osobne mogućnosti, radne sposobnosti, obrazovanje i društveni utjecaj, bogatstvo ili siromaštvo, zdravlje ili bolest, stvoren kao dionik božanskoga života. Božić to ponovno objavljuje, javno obznanjuje i ta poruka odjekuje u javnosti', stoji u poruci kardinala Bozanića u kojoj se osvrnuo i na slamanje komunističkog sustava u kojem se vjera gurala u područje privatnosti.

'Kultura Božića preživjela je izvanjsko društveno nasilje totalitarizama, upravo onako kako je i rođena u betlehemskoj neuglednosti, pod prijetnjama, ali i u potrebi da Ljubav preživi. Stoljećima je snažno protkala mnoge visoke umjetničke izraze, ali i kulturu običnoga puka koji je čuvao srž Radosne vijesti u svojim običajima. Dvadeset godina, nakon ponovno stvorenih mogućnosti da se nastavi gradnja kulture javnoga slavljenja Božića u Hrvatskoj, suočeni smo s novim težnjama koje zanemaruju tu kulturu', upozorio je kardinal.

U poruci napominje kako u takvoj situaciji 'lako parazitiraju pojedini suvremeni mediji kao najvjerniji saveznici, često u namjernome, a katkad i u nenamjernome, razgrađivanju istinske kršćanske kulture.' Božić se pretvara u potpuno komercijalan događaj, upravo suprotno od onoga što on jest. 'Dolazi se do toga da Božić postaje prihvaćen okvir za slavlja raznorodnih sadržaja, za očitovanje slavlja sa suprotnim sadržajnim predznacima. To se lako pretvara u rascjep koji će običajno hvaliti Božić, a životno biti daleko od njega, povlačeći pitanja o dopustivosti prisutnosti simbola kršćanske vjere u društvu', napisao je Bozanić u božićnoj poruci. 

Cijelu božićnu prouku možete pročitati ovdje: 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene