Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zabranili mu ulazak u bolnicu

Drama pred bolnicom Srebrnjak, smijenjeni ravnatelj se rasplakao: "Nikome nisam lizao dupe"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Upravno vijeće Dječje bolnice Srebrnjak smijenilo je docenta Boru Nogala s dužnosti ravnatelja, a u četvrtak mu je zabranjeno održati konferenciju za medije u bolnici. On se javnosti zato obratio pred bolnicom.

Docenta Boru Nogala Upravno vijeće Dječje bolnice Srebrnjak smijenilo s dužnosti ravnatelja, a kao razlog naveli su proceduralne nepravilnosti u zapošljavanju liječnika u zadnjih sedam godina, što je odbio i ocijenio da je smijenjen staljinističkim metodama.

U četvrtak je u bolnici održana konferencija za medije, na koju je Nogalu zabranjen dolazak. Zaposlenici bolnice u bolnici su održali konferenciju rekavši da je to spontano okupljanje. Kazali su da je iz Grada Zagreba došla usmena zabrana da se održi konferencija, kao i da u krugu bolnice s novinarima razgovara Nogalo. On se zato javnosti obratio ispred bolnice na Srebrnjaku.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nakon smjene Bivši ravnatelj Srebrnjaka Boro Nogalo: "Smijenjen sam staljinističkim metodama!"; oglasila se i predsjednica Upravnog vijeća

''23 godine sam radio ovdje i kome smeta taj naš uspjeh? Čak i da sam kriv, a nisam nimalo kriv. Da ponovno živim radio bi isto i radio bi u ovom sustavu. Briga me za njihove podvale, mene je briga samo za podršku ljudi oko mene. Trudio sam se biti normalan i ovo sada govorim iskreno'', govorio je kroz suze docent Nogalo.

''Ne mogu reći ništa pametno. Mogu reći samo da su sve izmislili. Nisam nikada nikome lizao dupe, nisam ušao ni u kakvu stranku i sada je tako kako je. Da ti nakon 23 godine kažu da će te smijeniti na temelju nekog papira. U dva dana te smijene kao da nikada nisi ništa radio i još ti impliciraju da sam nešto krivo radio. Pa nema šanse. Ja ću se i dalje boriti za svoj obraz i svoje ljude'', kazao je Nogalo i zaradio pljesak okupljenih liječnika.

''Sve se odigralo kao blitzkrieg''

Na pitanje zašto su ga smijenili, Nogalo kaže da je to zbog - uspjeha. ''Sve se odigralo po principu blitzkriega'', kaže Nogalo.

''Teško je kada vidite kako se sve upravlja bolnicom i kada te se politički smjeni. Teško je reći hoće li biti dobro ili loše. Iako, ja sam uvijek optimističan. Na trenutke sam siguran da ključni ljudi, Bandić, Plenković, ministar Kujundžić, nisu ni znali što se događa'', rekao je Nogalo ispred bolnice.

U bolnici je nekoliko minuta prije Nogalova razgovora s novinarima održana konferencija za medije na kojoj je primarijus Lana Tambić Bukovac, koja je odbila imenovanje za ravnateljicu. Kazala je da ju prije samog imenovanja nitko o tome nije obavijestio. ''Prethodno nisam imala susret s vijećem. Doveli su me pred gotov čin. Nisam bila pozvana na sjednicu stručnog vijeća niti sam potpisala bilo što. Doduše, dan prije zvali su me na sastanak, ali nisam mogla doći jer sam imala pacijente u bolnici. Za mene je to bilo iznenađenje'', kazala je Tambić Bukovac.

Vrijedan projekt povod za smjenu?

Nogalo kaže da je mogući povod za njegovu smjenu želja za preuzimanjem i kontrolom nad projektom Dječje bolnice Srebrnjak koja je u srpnju ove godine potpisala najveći infrastrukturni projekt iz zdravstva i znanosti u Hrvatskoj financiran iz strukturnih fondova EU-a, u vrijednosti od 60 milijuna eura.

Ističe i da je Dječja bolnica Srebrnjak jedina u potpunosti međunarodno akreditirana državna javna bolnica u Hrvatskoj. Riječ je o klinici koja je sastavni dio Medicinskog fakulteta Sveučilišta J. J. Strossmayer u Osijeku, Europski je centar izvrsnosti za astme i alergiju, prva je bolnica prijatelj djece u Hrvatskoj te ugledan član organizacije Health Promoting Hospitals.

Predsjednica Upravnog vijeća Dječje bolnice Srebrnjak Ana Stavljenić Rukavina rekla je u srijedu da je Nogalo smijenjen na temelju internog nalaza koji je našao određene nepravilnosti.

Na Nogalove tvrdnje da posjeduje urednu i transparentnu dokumentacije kojom se navodi za smjenu opovrgavaju, Stavljenić Rukavina kaže da je svu dokumentaciju koju posjeduje mogao predočiti kontrolnom uredu i Upravnom vijeću, ali to nije napravio. (V.P./Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene