Slavonci vode borbu s komarcima i kažu da im ove godine krv piju kao nikad. Najviše trpe stanovnici s rubnih dijelova i općina koji su u zaštićenom području u kojem ne mogu tretirati komarce.

Galerija Komarci Komarci Tretman protiv komaraca - 1 +0 Tretman protiv komaraca - 2

U srcu Kopačkog rita, tvornice komaraca, život je sve samo ne lagan. Ondje je zabranjeno tretiranje iz zraka, pa močvara ne prestaje s isporukom komaraca.

"Čuvamo se koliko možemo, ali prevrtljivi su. Čekaju kod vrata i kad otvoriš, oni su već unutra", rekla je Daliborka iz Bilja.

Rojevi muče i poljoprivrednike.

"Preko dana se ne može jer je prevruće. Kad sunce zađe, onda bi se moglo raditi, ali onda napadaju komarci. Gotovo je nemoguće raditi", rekao je Igor Gamoš iz Kopačeva reporterki Nove TV Matei Drmić.

Općina Bilje iz proračuna je izdvojila 300.000 kuna za tretiranje komaraca. No to nije dovoljno.

"Jedan avionski tretman stoji više od 200.000 kuna. Kada bismo tretirali sve što moramo svakih nekoliko dana, a zaista postoji potreba, nama bi zasigurno trebalo tri milijuna kuna samo za tretman komaraca", rekao je Željko Cickaj, načelnik Općine Bilje.

Kršenje epidemioloških mjera - 2 Lito ide, mala: Festival ulične hrane završio je razuzdanom zabavom više stotina Splićana i turista. Maske nisu nosili ni konobari

Ivan Turudić, sudac Visokog kaznenog suda Suci za koje SOA utvrdi da su sigurnosni problem i dalje - rade: "Mogu biti na odjelima gdje se odlučuje o stotinama milijuna kuna"

Dok se Općina Bilje bori s komarcima, Osijek svoj požar gasi. U gradu na Dravi napokon se može u vrt. Ondje je odrađeno 29 tretmana za suzbijanje komaraca.

"Gotovo 15.000 hektara, u vrijednosti od oko milijun i pol kuna, i nastavljamo dalje", rekao je Romano Kristić, pročelnik Upravnog odjela za socijalnu zaštitu Grada Osijeka.

Bude li Vlada imala sluha i pomogla zaštićenim područjima, Slavonci neće morati po najvećem suncu u svoje vrtove.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju