Obavijesti Video Pretražite Navigacija
NEPODNOŠLJIVO!

Od samih prizora čovjeka zasvrbi: Unatoč milijunima za suzbijanje, u Osijeku i okolici opet se bore s najezdom komaraca

Aktualno Galerija Najezda komaraca - 2 Najezda komaraca - 2 Foto: DNEVNIK.hr Najezda komaraca - 6 Najezda komaraca - 6 Foto: DNEVNIK.hr Komarci Komarci Foto: DNEVNIK.hr Robert Opačak Robert Opačak Foto: DNEVNIK.hr +4 Najezda komaraca - 4 Galerija 1/9 >>
Mrtva trka vodi se s komarcima u Osijeku i okolici. Dok grad troši milijune, okolne općine ne sudjeluju u njihovu suzbijanju, pa su neka naselja i nakon skupih tretmana ponovno izložena najezdi.

Osijek i okolna mjesta muku muče s najezdom komaraca. Snimke iz sarvaške župe nakon tretiranja komaraca pokazuju da problem nije nestao, javlja dopisnica iz Osijeka Marina Bešić Đukarić. "Crne se zidovi", kaže Ljubo Kordić iz Sarvaša. "Poslije 7, pola 8, onda su oni tu uredno", napominje Marko Benaković iz Sarvaša. Slično je i u obližnjem Aljmašu. Stanje je loše i 12 sati nakon tretiranja. Mještani se ondje bore sami.

"Uglavnom koristimo topove za komarce koje smo sami nabavili. Radimo na način da špricamo svi nekako u isto vrijeme po dogovoru da bi pokrili što veće područje", objašnjava Robert Opačak iz Aljmaša. Sve to narušava kvalitetu života. "Dramatično, dakle, vi preko dana ne možete izaći van, u voćnjak ne možete otići, na travnjak ne smijete doći, dotaknuti živicu ili čempres", kaže Opačak. 

Iako je suzbijanje na osječkom području krenulo i sa zemlje i iz zraka, problem i dalje dolazi iz zaštićenog Kopačkog rita. Vrijeme za uzbunu je kad se u jednoj klopci u 12 sati uhvati 200 komaraca, no ovdje u Kopačkom ritu u ovoj klopci bude i oko 10.000. "Područje uz Kopački rit je najkritičnije, gotovo svakodnevno se tamo tretira, ali ogromna količina komaraca se još uvijek nalazi u šumskim predjelima", kaže Hrvoje Bekina iz NZJZ Osječko-baranjske županije. 

Na području Osijeka provedena su 24 različita tretmana. Već na početku sezone potrošeno je milijun kuna, što je trećina predviđenog proračuna. "I u kampanji sam govorio da ove godine ćemo morati intervenirati vatrogasnim mjerama, nagodinu to se mora provoditi strateški u suradnji s svim jedinicama lokalne samouprave", poručuje novi osječki gradonačelnik Ivan Radić. 

Uz Kopački rit, upravo su gradovi i općine koje ne sudjeluju u suzbijanju komaraca najveći problem. Zakon ih na to obvezuje, ali nema sankcija, baš kao ni, što je najčešći slučaj, potrebnog novca.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene