Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Josipović o prijetnjama bombom

'Ekstremisti me neće zastrašiti'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon postavljanja bombe i prijeteće poruke Josipović naglašava da se ništa neće mijenjati u vezi s posjetom Njemačkoj.

'Radi se o ekstremističkim prijetnjama koje nas neće pokolebati u organiziranju službenog puta u Njemačku', komentirao je predsjednik Josipović postavljanje bombe ispred hrvatskog veleposlanstva u Berlinu.

Pročitajte i ovo Njemačka policija, ilustracija Čeka ga teška kazna Prvotravanjska šala otišla predaleko: Svojim potezom izazvao je veliku policijsku akciju Slika nije dostupna Nitko nije ozlijeđen Split: Kod benzinske postaje bačena bomba

Upitan za povećanje osiguranja puta hrvatski je predsjednik samo kratko rekao da službe rade svoj posao. 'Hrvatska je demokratska i sigurna zemlja', naglasio je Josipović.

>> MUP: Još se ne zna tko je pošiljatelj bombe u Berlinu

Hrvatski predsjednik će se na svojem službenom putu sastati s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, jednom od najmoćnijih žena svijeta.

Osim s kancelarkom Josipović će razgovarati i s predsjednikom njemačkog parlamenta Norbertom Lammertom te će se sastati i s hrvatskim udrugama. Josipovićev sutrašnji posjet Berlinu događa se nakon što je jučer ispred hrvatskog veleposlanstva u tom gradu pronađen paket s ručnom bombom i prijetećim pismom protiv predsjednika Hrvatske. Njemački mediji izvijestili su da je paket sadržavao ručnu granatu M-75.

Kako doznajemo prijeteće pismo je potpisano sa HF, te se pretpostavlja da to znači Hrvatski Feniks. Uz slova HF je stajao i žig s hrvatskim grbom. Potpisana organizacija u pismu prijeti da će osvetiti smrt hrvatskih branitelja.

Smatra se da je Hrvatski Feniks nazvan po članovima bugojanske skupštine koja je prije 40 godina pokušala izazvati prevrat u Jugoslaviji.

Doznali smo i da je u prijetećem pismu stajalo kako je razlog ovoj prijetnji hrvatski predsjednik Ivo Josipović i njegov blizak odnos sa srbijanskim kolegom Borisom Tadićem.

Hrvatsko Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija potvrdilo da se radi o bombi M 75 s upaljačem i osiguračem. Glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Mario Dragun za Dnevnik.hr je potvrdio da je uz bombu pronađeno prijeteće pismo.

Njemački ministar vanjskih poslova zajamčio sigurnost Josipoviću

Ministar vanjskih poslova Gordan Jandroković je rekao kako Hrvatska želi utvrditi tko stoji iza ovog teroristickog cina.

'Upravo me zvao njemački ministar vanjskih poslova Guido Westerwelle koji je zajamčio sigurnost hrvatskog veleposlanstva i njegovih djelatnika. Zajamčio je i sigurnost hrvatskom predsjedniku Josipoviću i rekao da će njemačke vlasti učiniti sve da utvrde tko stoji iza ove prijetnje', izjavio je ministar Jandroković.

Putem dostavne tvrtke je stigao paket za koji su djelatnici Veleposlanstva utvrdili da je sumnjivog sadržaja. Paket je, sukladno propisanom postupku odmah izdvojen, stavljen na sigurno mjesto, te prikladno osiguran, priopćio je MVPEI.

>> VIDEO: Tijekom napada na konzulat uzviknuo 'vi ratni zločinci'!

Odmah su obaviještene službe njemačkog Ministarstva vanjskih poslova koje su daljnjim pregledom utvrdile da je riječ o ručnoj bombi M 75, koja je potom odnesena iz kruga Veleposlanstva. U tijeku je istraga o mogućem pošiljatelju i razlozima slanja prijeteće pošiljke.

Mjere sigurnosti u Veleposlanstvu su podignute na visoku razinu još 23. prosinca 2010.

Hrvatsko predstavništvo u Duesseldorfu napadnuto Molotovljevim koktelom

Veleposlanstvo u Berlinu nije jedino hrvatsko predstavništvo koje je bilo napadnuto u Njemačkoj u posljednjih godinu dana. Naime, u rujnu je u Duesseldorfu Molotovljevim koktelima napadnut hrvatski konzulat. Njemački novinski portal express.de tada je objavio da je napadač prilikom napada na konzulat na hrvatskom vikao: 'Vi ste ratni zločinci'. (D. Ma./H)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene