Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Britanski stručnjaci povukli su preporuku koju daju proteklih 40 godina da su bolnice najbolje mjesto za porod, piše u utorak dpa.


Devet od deset poroda obavi se u rađaonici i to je daleko previše, priopćio je Nacionalni institut za zdravlje (NICE).

Vezani članci Bolnica, ilustracija Broj pacijenata na intenzivnoj njezi povećao im se za čak 22 posto: Najviše je ljudi između 18 i 59 godina Koronavirus: Trudnice na porod idu same - 3 Zbog koronavirusa žene moraju same na porod: „Festivali su otvoreni, hoteli su otvoreni, mi smo same, nije fer“

"Nema razloga da žene bez porođajnih komplikacija ne rode djete u sredini u kojoj se osjećaju najugodnije", rekao je Mark Baker iz NICE-a.

Po njegovim riječima, porod uz pomoć babice sigurniji je od poroda u bolnici ako je žena imala urednu trudnoću.

"Razlog tome je manji broj intervencija, kao što je forceps ili epiduralna anestezija i ishod za djete ni u čemu se ne razlikuje od ishoda u bolničkoj rađaonici", stoji u novim preporukama.

FOTO Šokantne ispovijesti: Majke iz cijele Hrvatske dijele negativna iskustva s poroda

Oko 45 žena u Velikoj Britaniji ima uredne trudnoće bez komplikacija. Trudnice kojima je porod u bolnici ipak bolji izbor su one iznad 35 godina, s prekomjernom tjelesnom težinom, krvarenjem nakon 24 tjedna trudnoće i s visokim krvnim tlakom.

U NICE-u kažu da je porod kod kuće jednako siguran kao i porod u bolnici za trudnice s urednom trudnoćom koje nisu prvorotkinje.

"Naše nove preporuke daju veći izbor i osiguravaju najbolji ishod za majku i dijete", rekao je profesor Baker. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook