Obavijesti Video Pretražite Navigacija
DUGOVI VELEDROGERIJAMA

Bolnica jednog od najbogatijih hrvatskih gradova među najvećim dužnicima, a problemi su još i veći: "Bezbolan porod ovdje je praktički nepoznanica"

Dubrovačka bolnica (Foto: Dnevnik.hr)
Dubrovačka bolnica (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Ministar zdravstva Milan Kujundžić (Foto: Dnevnik.hr) Ministar zdravstva Milan Kujundžić (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Dubrovačka bolnica (Foto: Dnevnik.hr) Dubrovačka bolnica (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Paula Klaić Saulačić (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/3 >>
Ministar zdravstva Milan Kujundžić rekao je kako će se dug prema veledrogerijama platiti, no kada i koliko ostalo je nejasno. Ukupno dugovanje bolnica prema veledrogerijama iznosi 2, 2 milijarde kuna. Najviše duguje bolnica u Dubrovniku.

Dubrovačka bolnica veledrogerijama duguje više od 170 milijuna kuna. Ravnatelj Opće bolnice Dubrovnik Marijo Bekić siguran je da to bolnica ne može platiti.

Pročitajte i ovo Mrtvi nakon napada bande u Haitiju Vlada stanje panike FOTO Otočna država u kaosu, tijela leže po ulicama: "Ovo je užas, kao u Pobješnjelom Maxu!" Ilustracija PROMETNA NESREĆA Nedaleko Sinja automobil naletio na dijete, prevezeno je u bolnicu

"Jasno je da bolnica to ne može platiti. Prije točno 3 godine, 31.03. 2016., kada je OB Dubrovnik izašla iz sanacije, dug je već tada iznosio 103 milijuna", rekao je Bekić.

I to je hrvatska priča o zdravstvu. Gomilanje dugova i krpanje iz godine u godinu. Iz veledrogerija poruka - prioritet su najstariji dugovi triju bolnice - u Dubrovniku, Sisku i Vinkovcima.

Ako se dug ne plati, kažu, izvjesno je da ove tri bolnice neće moći dobivati lijekove u skorije vrijeme.

Ministar zdravstva Milan Kujundžić poručuje kako će se dug platiti, no kada i koliko nije jasno. Na pitanje hoće li Ministarstvo platiti dvije milijarde kuna kako bi lijekovi bili dostavljeni u bolnice ministar je rekao: "Sigurno će lijekovi biti dostavljeni bolnicama".

Na pitanje hoće li biti plaćeni, ministar odgovara: "Naravno da će biti plaćeni, uvijek morate dug platiti u cijelosti. Na pitanje kada, ministar je rekao: "E vremenska dinamika je nešto drugo".

A ukupni dug hrvatskog zdravstva je 8 milijardi kuna."Sigurno bi dugovanje bilo manje da nije bilo Uljanika“, uvjeren je ministar zdravstva.

Iz dubrovačke bolnice poručuju kako im na mjesec nedostaje minimalno 3 milijuna kuna da bi mogli normalno funkcionirati. Kroničan nedostatak liječnika stvara troškove s vanjskim suradnicima, bolnica je udaljena 230 kilometara od prvog KBC-a u Splitu, troši se na prijevoz.

"Ima i one djelatnosti koje neke bolnice ne moraju imati ako su u prstenu nekog KBC-a. One koštaju i mi ih moramo imati radi naših ljudi", poručuje Bekić. A oni koji su najviše ljutiti na cijelu situaciju, su naravno sami pacijenti.

"Svi bi morali sudjelovati više u financiranju bolnice", poručuje pacijentica Ana, dok pacijent Niko poručuje: "Obzirom da smo porezni obveznici i da plaćamo porez znači da bi država trebala ulagati". 

"Plaćamo HZZO, prema tome moramo biti zaštićeni, a mi nismo zaštićeni, jer moramo plaćati dopunsko", poručuje pak pacijent Zoran.

Županija koja je osnivač na godinu izdvaja tek 7 milijuna kuna, a grad donacijama 5 milijuna kuna. I župan i gradonačelnik tvrde kako daju maksimum. Za bolnicu traže novac od države.

Dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić kaže kako ne mogu pokrivati dugove koji premašuju čak i proračun dubrovačko nertvanske županije.

Gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković kaže: "U dubrovačku bolnicu treba uložiti najmanje 30 posto više sredstava nego što se sad ulaže na godišnjoj razini, kako bi ista bila operativna i kako bi ista normalno funkcionirala i poslovala".

Problemi se ne rješavaju, loptica prebacuje, a dugovi gomilaju.

"Ministar je na pitanje o specifičnosti dubrovačke bolnice odgovorio kako svaka bolnica ima svoje specifičnosti, pa tako i dubrovačka i kako će o njima razgovarati na drugom mjestu.

A razgovara se o ovome već godinama. Ovo je bolnica u jednom od najbogatijih gradova u Hrvatskoj, a to joj je očito još veći problem.

Umjesto da bude lakše sve je teže, naći liječnike, smještaj za njih, biti daleko od Splita, troškovi su ogromni, dugovi još veći.

Svi kažu kako daju maksimum. I država i grad i županija. A građani redovno izdvajaju od svojih plaća, a usluga i dostupnost u Hrvatskoj se razlikuju.

Kao primjer možemo izdvojiti izvješće pravobraniteljice za ravnopravnost spolova za prošlu godinu - besplatni bezbolni porod koji je u dubrovačkoj bolnici dostupan tek od 2017. godine u prošloj godini nije zaživio. Koristilo ga je tek 2 posto žena. Jedan od glavnih razloga za lošu uslugu po ovom pitanju je manjak stručnog kadra, nedostatak specijalista i anesteziologa.

U Dubrovniku, biseru hrvatskog Jadrana, vrhunskoj turističkoj destinaciji, zlatnoj koki za državu, bezbolan porod u dubrovačkoj bolnici je praktički nepoznanica", izvijestila je iz Dubrovnika reporterka Dnevnika Nove TV Paula Klaić Saulačić.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene