Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Boljkovac: 'Kiru su prijetili Glavaš i Šeks'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na Županijskom sudu u Osijeku saslušanjem svjedoka Josipa Boljkovca, bivšeg ministra MUP-a, i Mate Šalinovića, bivšeg načelnika osječke policije, nastavljeno je suđenje Antunu Gudelju, optuženom za ubojstvo osječkog načelnika policije Josipa Reihla Kira i još dviju osoba te za teško ranjavanje jedne osobe 1. srpnja 1991.

Boljkovac je izjavio kako siguran da je Kir ubijen jer je bio za mirno rješenje krize, a ne za ratnu opciju. Kazao je da je tadašnji načelnik osječke policije Josip Reihl Kir, kojega je, kako je rekao, posebno cijenio, došao u Zagreb 27. lipnja 1991. najprije k njegovu zamjeniku Slavku Degoriciji, a onda i k njemu. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Za Gudelja pogibija Reihla Kira nesretan događaj Slika nije dostupna Na suđenju Antunu Gudelju svjedočio Zlatko Kramarić

Degoriciji je rekao da mu je život u Osijeku ugrožen i da mu se "sprema likvidacija". 

To je i rekao i meni, a Degoricija je tada izjavio da "raspolaže podatcima da je Kirov život ugrožen" te da "ga hitno treba premjestiti iz Osijeka u Zagreb".

Odmah sam odlučio, kazao je Boljkovac, Kira što prije premjestiti u Zagreb. Trebao je doći u nedjelju, 30. lipnja 1991., ali je, na žalost, ubijen 1. srpnja te godine, dodao je.

"Kir mi je osobno rekao da mu prijete Vladimir Šeks i Branimir Glavaš", ustvrdio je i nastavio kako je nakon obavijesti o Kirovu ubojstvu odmah obavijestio predsjednika Franju Tuđmana koji je rekao da će poduzeti sve u vezi s tim slučajem. 

Predsjednik Tuđman mi je rekao kako "u HDZ-u ima ekstremista koji ne mogu podnijeti mirnu opciju" te da ne zna za koga rade. Spomenuo je da postoje i podatci o najavljenoj njegovoj likvidaciji te Josipa Manolića i mene, kazao je Boljkovac.

Dodao je kako je smijenjen s dužnosti ministra MUP-a 2. srpnja 1991., dan nakon Kirova ubojstva, te da ga je smijenio predsjednik Tuđman na "zahtjev Miloševića". O tome postoje depeše i dokazi da je srpsko podzemlje odlučilo da se likvidira Boljkovac, ustvrdio je.

Također je izjavio kako je siguran da je Kir ubijen jer je bio za mirno rješenje krize, a ne za ratnu opciju. U to su vrijeme u Osijek dolazili Gojko Šušak, koji je, po Boljkovčevim riječima, bio strani agent, te Vice Vukojević, "koji su radili iza leđa".

Domagoj Rešetar, odvjetnik Antuna Gudelja, na dio iskaza o premještaju Kira iz Osijeka u Zagreb primijetio je kako "svjedok ne govori istinu" jer je krajnje nelogično da je takva odluka donesena bez rješenja o premještaju. Na Rešetarov upit kako to da nije tražio objašnjenje zašto Josip Reihl Kir nije došao u nedjelju, 30. lipnja u Zagreb, kako je dogovoreno, Boljkovac je odgovorio da ne zna je li to u MUP-u učinjeno.

Odvjetnik optužbe Slobodan Budak svjedoka Matu Šalinovića, koji je u vrijeme Kirova ubojstva bio njegov pomoćnik, a nakon toga imenovan načelnikom osječko-baranjske Policijske uprave, upitao je je li policija poduzela sve radnje u vezi s tim ubojstvom. Šalinović je rekao kako je policija obavila svoj dio posla te izdala tjeralicu za Gudeljem, budući da je pobjegao s mjesta ubojstva.

Na Budakov upit znade li da je načelnik Kir bio s nekim u sukobu, Šalinović je rekao kako je i medijski bilo prezentirano da lokalna vlast s Branimirom Glavašem i Petrom Kljajićem na čelu nije zadovoljna radom načelnika Kira.

"Optuživali su ga da ne radi svoj posao, da štiti JNA, jugonostalgičare i srbočetnike. Ne isključujem da je dobivao prijetnje, ali meni o tome nije govorio", kazao je Šalinović.

Gudelj je optužen da je 1. srpnja na nadzornoj točki na cesti između Osijeka i Tenje automatskom puškom usmrtio načelnika osječke policije Josipa Reihla Kira, Milana Kneževića, skupštinskog vijećnika, Gorana Zobundžiju, potpredsjednika Izvršnog vijeća Skupštine općine Osijek, te teško ranio Mirka Tubića, predsjednika MZ-a Tenje, koji su išli na mirovne pregovore s pobunjenim Srbima u Tenji.

Australske su vlasti Gudelja Hrvatskoj izručile u srpnju prošle godine, od kada je u osječkom zatvoru zbog ponovljena suđenja.

Suđenje se nastavlja 19. lipnja Gudeljevom obranom i, kako se očekuje, izricanjem presude.

Današnjem suđenju nazočila je i supruga ubijenog Kira Jadranka Reihl Kir.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene