Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Obitelj Jacić iz Pule ne zna kako će preživjeti Božić, a još manje što donosi nova godina.


Obitelj Jacić ove blagdane provodi u suzama. 'Svako dijete ima neki paketić, nešto, ja svojoj djeci ne mogu priuštit čokoladu jednu', ističe u suzama majka Alenka Jacić. Očajnoj majci u pulskom HZZO-u, nitko nije rekao za promjenu Zakona o rodiljnim i roditeljskim potporama od 1. siječnja ove godine, kad je po savjetu službenice sa Zavoda, polovicom siječnja, podnijela zahtjev za porodiljnom naknadom za četvrto dijete.

Vezani članci Predsjednik RH Zoran Milanović, premijer Andrej Plenković i predsjednik Sabora Gordan Jandroković Plenković, Milanović i Jandroković poslali čestitke građanima i mole da se ljudi suzdrže od velikih okupljanja Kardinal Josip Bozanić Kardinal Bozanić uputio tradicionalnu čestitku vjernicima: ''Ako želimo vidjeti i stići daleko trebamo biti blizu''

'Kad Alma bude napunila 3 godine, odnosno 1. veljače ove godine, donesite mi papire koji su navedeni u rješenju, znači donesite mi te papire i samo ćemo produžit na Matea', prepričala je Alenka što joj je na Zavodu tada rečeno. Alenka je zakasnila tri dana u podnošenju zahtjeva i život jedne obitelji zbog pisanog se slova okrenuo naopačke, ali za pravnike tu nema dileme.

'Nemamo se čemu radovati za Novu godinu'

'Trebalo je najprije završiti korištenje prava za treće dijete, prekinuti ga i započeti koristiti pravo za četvrto dijete', objasnio je Anđelko Vuković iz pulskog HZZO-a. Agonija je započela u studenom ove godine, kada je stiglo rješenje da mora vratiti porodiljne naknade koje je dobila ove godine. Pravna se bitka nastavlja žalbom na rješenje u zagrebačkom HZZO-u, očajna je majka pisala i predsjedniku Mesiću.

'Problem je u tome đe ćemo iza Nove godine, svi se nečemu raduju, a mi nemamo pojma čemu se mi radujemo', zaključio je Šemsudin Jacić, Alenkin suprug. Ipak, slučaj još nije gotov, a roditelji će, kažu, tjerati stvar do kraja jer, i njihova djeca, imaju pravo na život.