Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Donosi Provjereno

Bizarna priča: Krivotvorenim ugovorima ukrali im grobna mjesta na Mirogoju! "Čula sam da se kradu auti, stanovi, torbice, ali da netko ukrade grob..."

Aktualno Galerija Provjereno: Mirogoj - 9 Provjereno: Mirogoj - 9 Foto: DNEVNIK.hr Provjereno: Mirogoj - 8 Provjereno: Mirogoj - 8 Foto: DNEVNIK.hr Provjereno: Mirogoj - 7 Provjereno: Mirogoj - 7 Foto: DNEVNIK.hr Provjereno: Mirogoj - 6 Provjereno: Mirogoj - 6 Foto: DNEVNIK.hr +4 Provjereno: Mirogoj - 5 Galerija 1/9 >>
Godinu i pol ne mogu pokopati svoju pokojnu baku. Razlog je nevjerojatan - netko im je ukrao grobnicu! I da priča bude još bizarnija, nisu jedini!

Uz sve što se u ovoj zemlji svakodnevno krade, kradu se i grobovi. Ekipa iz emisije Provjereno razgovarala je s dvjema ženamar čijim su obiteljima na prijevaru i uz pomoć krivotvorenih ugovora ukrali obiteljske grobnice na atraktivnim lokacijama na Mirogoju. Agonija dokazivanja da su grobovi zaista njihovi traje već duže od godinu dana!

Rješenje se ne nazire. Za to vrijeme posmrtni ostaci jedne starice i dalje su na čuvanju na groblju jer ih njezina obitelj ne može pokopati. Donosimo bizarnu, a ujedno i tragičnu priču s Mirogoja.

Obitelj Leskovac već gotovo godinu i pol ne može pokopati svoju preminulu baku. Razlog je bizaran i pomalo nevjerojatan. Njihova obiteljska grobnica, koja je u vlasništvu obitelji duže od 100 godina, ukradena im je! I nisu jedini. Reporterka Provjerenog Danka Derifaj razgovarala je s dvjema žene, čijim obiteljima su na prevaru i uz pomoć krivotvorenih ugovora ukrali obiteljske grobnice na atraktivnim lokacijama na Mirogoju.

Čitavim nizom krivotvorenih dokumenata njihove su grobnice prenesene na druge osobe, a zatim prodane trećima. Agonija dokazivanja da su grobovi zaista njihovi traje već više od godinu dana, a rješenje se ne nazire. Za to vrijeme, baka jedne obitelji nalazi se na čuvanju na Mirogoju jer je njezina obitelj ne može pokopati. 

"Kako nekom takvo nešto uopće može pasti na pamet?! Čula sam da se kradu auti, da se kradu stanovi, da se kradu torbice, ali da netko ukrade grob s precima, što je nekom sveto, a nekom financijski izvor, ne znam", kaže Emilija Simić Vakanović iz Rijeke. 

"Informacija da mi nismo jedini me zgrozila, dapače i moja odvjetnica mi je tako rekla. Zapravo me zgrozila jer ste suočeni s činjenicom da vam netko u obitelji može umrijeti i da ga nemate gdje pokopati, da ste zapravo bespomoćni unatoč pravnoj državi koja je u našem slučaju, po meni, zakazala", kaže Željka Leskovac iz Zagreba. 

Krivotvoreni ugovori

Tim dvjema ženama i njihovim obiteljima ukradena su obiteljska grobna mjesta na Mirogoju. Obitelji Leskovac čak tri, a otkrili su kad je već sve bilo gotovo.

"Situacija je bila takva da je baka bila bolesna, završila je u staračkom domu nakon što je dvije godine bolovala od demencije, i na kraju dobila koronu na gerijatriji. Onda su je smjestili na Sveti Duh i ja sam išla po poštu u njezin stan, gdje sam našla obavijest od Gradskih groblja da je baka ustupila svoja tri grobna mjesta gospodinu Pašiću i da mi nismo više korisnici groba, to jest ona", kaže Željka Leskovac. 

Šokirana, Željka Leskovac, koja je snaha vlasnice grobnih mjesta, prvi sljedeći radni dan se uputila u upravu Gradskih groblja kako bi provjerila o čemu se radi.

"I onda mi je ona preko stakla pokazala i ja sam vidjela da to nije niti prezime odgovarajuće, niti OIB, niti potpis. I vidjela sam da odostraga piše potpis javnog bilježnika i rekla sam dajte da ja onda, mislim ja sam odmah rekla da je to sve falsificirano, ali išli smo odmah zvati javnog bilježnika…čovjek je rekao da je to falsificirano da on pod im brojem nema nikakvog ugovora", kaže Željka. 

Prijevara je bila jasna kao dan, kaže Željka, jer baka ne da nije imala namjeru prodati grobna mjesta koja su u obitelji više od 100 godina nego je već dala uklesati svoje ime na nadgrobni spomenik.

"Tu se lijepo vidi gdje je baka, Marija Jambrošić…lijepo se žena dala upisati tako da nema više brige kad umre", kaže Željka. Upravo se to i dogodilo, baka je umrla, i već više od godinu dana, zbog prevare kojom su obiteljska grobna mjesta prepisana na drugu osobu, ne mogu je pokopati u njezin grob.

"Baka je, kako ja to volim reći u špajzi na Mirogoju, ja ne znam kako izgleda ta prostorija, mi smo je kremirali, ja postavljam pitanje što bi se desilo da je nismo kremirali, gdje bi je onda držali, da imamo leš godinu i pol dana, jer bi baka negdje onda bila u frižideru, pretpostavljam, pa eto bolja varijanta, ne znam, pa ne bi bila u špajzi nego u frižideru, ne znam, zgrožena sam", kaže Željka Leskovac. 

Urnu nisu mogli odnijeti kući, a njezino čuvanje su morali platiti gotovo dvije tisuće kuna.

Shvatili da grob više nije njihov

Gotovo identična situacija dogodila se i obitelji Simić Vakanović, i oni su nakon nekog vremena shvatili da odjednom njihov grob više nije njihov.

Srećom, njima nitko nije preminuo pa situacija nije toliko grozna, priča nam Emilija Simić Vakanović koja se radi posla preselila u Rijeku. Grobno mjesto na Mirogoju koje je naslijedila, također je krivotvorenim ugovorom preneseno na drugu osobu.

"Prošlo ljeto nisam dobila uplatnicu za navedeno grobno mjesto, zvala sam Mirogoj, kontaktirala sam i bilo mi je rečeno da je uplata poslana, ali na drugu adresu. Budući da ja nisam mijenjala adresu, bilo mi je sumnjivo i otišla sam na Mirogoj", kaže Emilija Simić Vakanović. 

I imala je što vidjeti, kao u slučaju obitelji Leskovac njihov grob je krivotvorenim ugovorom prenesen na drugu osobu. "Krivotvoreno je, znači, ugovor je krivotvoren, moj broj osobne iskaznice, moj potpis je krivotvoren, sve", kaže Emilija. I ovdje je prevara vrlo jasna. Osim krivih podataka, lažni ugovor krivotvoren je kod javne bilježnice na dan kad Emilija nije mogla biti tamo.

"To je ovjereno kod javnog bilježnika u Varaždinu na dan kad ja nisam bila u Varaždinu kad sam bila u Zagrebu u KBC-u", poručuje Emilija. 

Oba, ukradena, grobna mjesta se nalaze na tzv. atraktivnim lokacijama, u središtu Mirogoja, tik do groba Franje Tuđmana. U oba slučaja, cijelu situaciju blokira i činjenica da ne samo da su grobovi krivotvorenim dokumentima preneseni na druge osobe, već su ga te druge osobe ustupile ili prodale trećim osobama.

"Ta treća osoba je sad vlasnik tog grobnog mjesta, odnosno ima pravo korištenja tog grobnog mjesta, ali mislim da ne može budući zbog cijelog ovog postupka.", kaže Emilija i dodaje da je vidjela tu gospođu i da nije previše s njom komunicirala i da joj je rekla da je ona isto oštećena. 

"Tragedija je zapravo da je cijeli ugovor falsificiran i da je preprodan i da sljedeći kupac, dakle, prvi kupac, čovjek koji je falsificirao ugovor je priznao da je falsificirao i podignuta je optužnica protiv njega, a gospodin Čilaš koji je sljedeći kupac ne želi odustati od groba, iako smo ga upozorili i odmah smo ga kontaktirali i rekli da u dobroj namjeri da ako nije platio grob neka ga i ne plati jer baka sigurno ne bi prodala grob, u krajnjoj liniji baka se i upisala na grob, čovjek je rekao dobro, i nije pokazao nikakvu empatiju i spustio slušalicu", kaže Željka. 

Organizirana krađa

Grob Željkine obitelji od osobe koja je priznala krivotvorenje ugovora je kupio Vinko Čilaš, bivši suvlasnik Pan-Peka.

"Isti odvjetnički ured zastupa obje naše sugovornice. U jednom slučaju onaj tko je krivotvorio ugovore je priznao prevaru, a u drugom mu sud ne može ući u trag. Oba su kako smo rekli, prenijela ili prodala grobove", kaže novinarka Provjerenog Danka Derifaj. 

"Svi ovi daljnji prijenosi i ustupi, ti ljudi vam se vade na povjerenje u javne knjige, jer se povezuje sa zakonom o zemljišnim knjigama, odnosno na povjerenje u očevidnik, jer taj netko tko je njima upisao grob je zapravo upisan u taj očevidnik i oni tvrde da su kupili u dobroj vjeri", kaže odvjetnica Draženka Buntak. 

U zapisnicima suda se spominju dvije brojke 80 tisuća kuna i 80 tisuća eura, no koliko je točno platio za grob ekipa Provjerenog nije uspjela doznati od Čilaša, koji se u konačnici javio na telefon, ali nije htio razgovarati na ovu temu te je poklopio slušalicu.

"Prvi kupac je priznao i čovjek je, dapače, nije se uopće branio i dobili smo dogovor na tužbu da se sve priznaje, dignuta je optužnica po tri točke i to su predali na DORH, dakle, DORH je skoro nepunih šest mjeseci ostavio da to stoji u ladici negdje ne znam gdje, iako sam ja kumila i pisala da imamo baku koja je mrtva i koju ne možemo pokopati", kaže Željka Leskovac. 

U slučaju Emilijine obiteljske grobnice sada je vlasnica Nataša Šprem. U telefonskom razgovoru njezin otac je rekao da su je kriminalci prevarili i da je grobno mjesto kupila ni kriva ni dužna.

"Zamolili smo ga da nam se ona povratno javi, da čujemo njezinu stranu priče, ali do zaključenja priloga nije nazvala", kaže novinarka Danka Derifaj. 

"Grobna mjesta se po Zakonu o grobljima mogu samo prenositi pravo korištenja, jel…Osoba koja je korisnik može prenijeti pravo korištenja, ili plaćanje grobne naknade, da sad ne ulazimo u to…ovdje se evidentno i u jednom i u drugom slučaju radi o naplatnom pravnom poslu. Netko je očito platio za njih", kaže odvjetnica. 

Sporo sudstvo

Emilija je kaznenu prijavu predala prije gotovo godinu dana, Željka i nešto više od toga. Obje su podignule i građansku tužbu. "Ja sam trenutno nigdje jer ne mogu dobiti niti zabranu korištenja tog groba od treće strane niti mogu pravno riješiti natrag svoje vlasništvo", kaže Emilija. 

"Sljedeće što sam napravila je da sam odmah tražila da se obustavi, da se uvede privremena mjera da je to sve falsificirano i da idem iz ovih stopa na policiju. Tamo sam dala izjavu, oni su napravili zapisnik. Dakle, to je bilo u trećem mjesecu 2022., sad je šesti mjesec 2023. naša baka još uvijek nije pokopana, prošlo je godinu dana skoro, 10.4. je bila godišnjica", kaže Željka. 

"Dosta toga ovisi o kaznenom postupku, dakle, i kazneni postupci su pokrenuti, svi su negdje u fazama istrage, tako da puno bi bilo lakše da je kazneni negdje u daljnjem tijeku postupka, eto, bili bi jako sretni da je i dovršen. Da, DORH je jako spor, zasad se neke radnje provode i vidjet ćemo kako će se to dalje odvijati", poručuje odvjetnica. 

Sedam ovakvih slučajeva

Iz DORH-a do zaključenja priloga nisu odgovorili što se zbiva s ovim slučajevima. Iako se radi o različitim ljudima koji su izveli prijevaru, dvije žene iz priloga vjeruju da se radi o organiziranom kriminalu. Po podacima na osnovu koji su krivotvoreni ugovori, jasno je da ih je morao ustupiti netko iz Gradskih groblja, tvrde.

"U upravi groblja su rekli da oni na temelju ugovora vrše prijepis korištenja grobnog mjesta i da u njihovoj nadležnosti da se to provjerava", kaže Emilija Simić Vakanović. 

Pročitajte i ovo Krađa na groblju, ilustracija - 3 Bez srama Žena s groba usred bijela dana ukrala cvijeće: "Neki ljudi imaju bolesničku potrebu"

"U ovom trenutku postoji sedam slučajeva kao što je naš, to smo neslužbeno saznali. Da je problem očito dublji, da to nije sporadičan slučaj i da se ne radi samo o jednom slučaju prijevare jednog nadobudnog čovjeka, nego da je to organizirani posao", kaže Željka Leskovac. 

Iz uprave Gradskih groblja nisu odgovorili niti na jedno pitanje Provjerenog, rekli su da ne mogu davati izjave jer je kriminalistička istraga u tijeku. Još uvijek niti jedna niti druga ne mogu do svojih obiteljskih grobnica, koje ne smiju niti održavati, obzirom da je formalno spor nad njima u tijeku.

Pročitajte i ovo Krađa na groblju, ilustracija - 3 Bez srama Žena s groba usred bijela dana ukrala cvijeće: "Neki ljudi imaju bolesničku potrebu"

"Godinu i pol dana traje agonija da kao prvo pokopamo baku, a kao drugo da Gradska groblja odrade svoj posao, jer su napravili veliki propust, ljudi koji rade tamo su se ponijeli neprofesionalno i neposlovno, nisu provjeravali OIB, nisu provjeravali potpis, ništa nisu provjerili i sljedeće sad mislim da mi moramo privatnom tužbom sad dokazivati da je grob naš", kaže Željka Leskovac. 

Ova bizarna priča, zapravo tragedija - još uvijek na vidiku nema rješenja. Neosporno se radi o ozbiljnom kriminalu koji se ne bi mogao događati bez pristupa očevidniku grobnih mjesta. Nepoznanica je zašto Državno odvjetništvo tome još uvijek nije stalo na kraj.

Emisiju gledajte četvrtkom navečer na Novoj TV, a više o pričama iz Provjerenog saznajte na novatv.hr/provjereno

Propustili ste emisiju? Pogledajte je besplatno na novatv.hr
 

 


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene