Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Bivši zapovjednik ratnog broda JNA bit će izručen Hrvatskoj

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kapetan bojnog broda crnogorske vojske Ilija Brčić, uhićen prije dva dana u Rimu na osnovu hrvatske međunarodne tjeralice, bit će izručen Hrvatskoj radi izdržavanja kazne. Hrvatsko Ministarstvo pravosuđa istodobno je najavilo da će uskoro zatražiti izručenje bivšeg zapovjednika ratnog broda JNA osuđenog zbog napada na otoke Brač i Šoltu 1991.

Brčić je zadržan u nedjelju na rimskom aerodromu na temelju naloga za uhićenje hrvatskih vlasti i Interpolove tjeralice koji ga terete za "ratne zločine protiv civilnog stanovništva".

Pročitajte i ovo Teretni brod - 1 Traže oslobođenje kapetana Bekavca Sindikat pomoraca apelira na Ministarstvo: "Ovo je kriminalizacija pomoraca, cijeli slučaj jako je čudan" Slika nije dostupna Vujanović zamolio Mesića da se Brčiću ponovno sudi u Crnoj Gori

Aktivnog crnogorskog časnika, splitski je Županijski sud
1993. u odsutnosti osudio na 15 godina zatvora zbog zločina protiv civilnog stanovništva. Presuda je postala pravomoćna godinu dana kasnije, a Vrhovni sud je, uz zatvorsku kaznu, Brčiću izrekao i doživotno protjerivanje.

On je bio jedan od 30-ak optuženih časnika JNA, na čelu sa bivšim viceadimiralom JNA i zapovjednikom komande Vojno-pomorske oblasti Milom Kandićem, koje se teretilo za napade na Split i obližnje otoke 14. na 15. studenoga 1991. godine.

Brčić je osuđen jer je kao zapovjednik razarača Pula u splitskom kanalu pucao na hidrogliser kojim su prema Dubrovniku plovili europski promatrači i jer je, zajedno s još 6 zrakoplova, nasumice gađao naselja na Braču i Šolti, ispalivši najmanje 800 granata. U tim napadima uništene su kuće i gospodarski objekti, no na sreću nije bilo poginulih.

Njegov odvjetnik Goran Rodić, inače branitelj generala Pavla Strugara na haškom suđenju, naglasio je da će Brčić morati početi izdržavati kaznu i zatim zatražiti poništenje prvog suđenja i obnovu postupka kojim jedino može dokazati svoju nedužnost.

Rodić je ujedno izrazio čuđenje da u "eri interneta" crnogorske vlasti nisu znale da je Brčić osuđen u Hrvatskoj i poslale ga kao crnogorskog predstavnika na vježbu NATO-a u Italiju. 

Hrvatska Crnu Goru nije obavijestila o tjeralici?

Naime, crnogorski ministar obrane Boro Vučinić izjavio je da njegovo ministarstvo i državna tijela Crne Gore nisu znali da je Hrvatska za Brčićem izdala nalog za uhićenje jer takvu informaciju iz Zagreba nisu dobili. 

"VCG i ministarstvo obrane ranije su se obratili svim zemljama u regiji da nas obavijeste ukoliko imaju bilo kakve sugestije vezano za sudjelovanje crnogorskih vojnika i časnika u događajima u minulom razdoblju", kazao je Vučinić novinarima te dodao da Ministarstvo obrane takav odgovor nije dobilo pa nije ni raspolagalo podatkom da je neko od aktivnih časnika VCG počinio neko kažnjivo djelo.

"Ministarstvo se vrlo odgovorno odnosi prema ovom slučaju. Neka se sve ono što danas postoji vezano za bilo kog pripadnika VCG rasvijetli, utvrdi i neka svako odgovara za ono što je učinio", zaključio je Vučinić.

Crnogorskim vlastima ostaje da u kontaktu sa službenim Zagrebom pregovaraju o mogućnosti da optuženi kapetan Brčić zatvorsku kaznu odsluži u Crnoj Gori, rekao je odvjetnik Rodić.

Glasnogovornica hrvatskog Ministarstva pravosuđa Vesna Dovranić kazala je da će Ministarstvo zatražiti njegovo izručenje čim prikupi svu potrebnu dokumentaciju.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene