Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ZA DNEVNIK NOVE TV

Bivši obavještajac SOA-e o neodlasku Milanovića u BiH: "S obzirom na huškačku politiku ovih dana u BiH, nije nemoguće da je bilo i takvih namjera"

Aktualno Galerija Ante Letica - 2 Ante Letica - 2 Foto: DNEVNIK.hr Ante Letica - 3 Ante Letica - 3 Foto: DNEVNIK.hr Ante Letica - 4 Ante Letica - 4 Foto: DNEVNIK.hr Ante Letica - 5 Ante Letica - 5 Foto: DNEVNIK.hr +0 Ante Letica - 1 Galerija 1/5 >>
Zbog sigurnosnih razloga Milanović je otkazao posjet središnjoj Bosni. Nekadašnji obavještajac Sigurnosno obavještajne agencije objasnio je Mariji Miholjek i Saši Kopljaru koliko je teško osiguravati ovakve rizične posjete i kako se donose odluke o ugrozama.

Predsjednik Zoran Milanović otkazao je posjet BiH. O načinu donošenja procjena o potencijalnim ugrozama, koji su mogući razlog predsjednikova nedolaska i koliko je uopće teško osiguravati ovakav rizičan posjet otkrio je bivši obavještajac SOA-e Ante Letica.

"Po Zakonu i svim propisima koji reguliraju rad SOA-e, SOA je dužna napraviti sigurnosnu procjenu ili prosudbu kada najviši predstavnici državnih tijela idu u inozemstvo. Svojim operativnim i analitičkim radom u suradnji sa stranim službama taksativno nabraja koje su moguće ugroze boravka predsjednika države i naše delegacije na području BiH i na kraju daje zaključak - ocjenjuje da je taj posjet visokog, niskog rizika, ili da se mogu očekivati određene aktivnosti prema predsjedniku ili delegaciji."

Na predsjedniku je odluka, kaže. "On ima na to pravo. Donio je odluku na temelju onoga što je njemu SOA predstavila kao materijal", dodao je. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna VRHOVNI SUD ODLUČIO Preinačena presuda u slučaju VSOA: Bivšim čelnicima Darku Grdiću i Ognjenu Preostu smanjena zatvorska kazna

Pročitajte i ovo Kibernetički kriminal (Foto: Getty Images) Analiza izvješća SOA-e Hrvatska na meti kibernetičkih napada: "Zamislite da padne financijski ili energetski sustav"

I hrvatska i BiH strana govore da nije bilo sigurnosnih prijetnji na način da bi bio ugrožen Milanovićev život.

No, svaki ovakav posjet je vrlo rizičan, rekao je Letica. "Traži se dosta rada i odgovornosti. S obzirom na huškačku politiku koja se ovih dana vodi u BiH, nije bilo nemoguće da je bilo i takvih namjera. To što je SOA napravila, vjerujem da je napravila dobro. A to što bosanska strana pokušava okrenuti i napraviti neki spin, to je sad njihova stvar", zaključio je. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene