Općinsko državno odvjetništvo u Koprivnici podiglo je optužnicu protiv suspendiranog MUP-ova istražitelja ratnih zločina i predsjednika Nacionalnog sindikata policije Nikole Kajkića, kojeg tereti da je zajedno s 59-godišnjom službenicom lažirao službenu zabilješku o navodnom silovanju jedne građanke ratne 1991. godine. Kajkić je danas negirao sve optužbe.

Galerija


Nakon što je zbog lažiranja službene zabilješke o navodnom silovanju jedne građanke 1991. godine podignuta optužnica protiv bivšeg MUP-ova istražitelja ratnih zločina Nikole Kajkića, danas se na konferenciji za medije oglasio i sam Kajkić.

Vezani članci Nikola Kajkić (Foto: Davor Puklavec/PIXSELL) Kajkić za DNEVNIK.hr o kaznenoj prijavi srpske tajne službe: "Prijete mi, ovo je opasna situacija, ugrožena mi je obitelj" Jung Joon-young (Foto: AFP) Megapopularni pjevači završili iza rešetaka: Skandal koji potresa svijet jer su se hvalili snimkama zločina

Odbacuje optužbe te tvrdi da osoba koja je sudjelovala u silovanju još uvijek živi u Vukovaru, dok su druga dvojica u Srbiji.

„Žrtva je prvo govorila da se nešto dogodilo, a kasnije se predomislila i rekla da nije bilo prisile. DORH je rekao da ako nema žrtve, nema niti djela. Nesporno je da se to dogodilo, no žrtva je promijenila iskaz. Poslije smo saznali da je razlog mijenjanja iskaza bio taj što su bili u ljubavnoj vezi“, kaže Kajkić.

Dodao je kako je mogući počinitelj bio i na poligrafu i nije ga prošao.

„Kasnije je rekao da ne želi sramotu i ići u zatvor te pitao mogu li se dogovoriti, rekao je da zna tko je premještao grobnice na Ovčari. Tvrdio je da će se ubiti u zatvoru ako ga optuže za silovanje. Desetak dana nakon toga žena je rekla da nije bila riječ o nasilnom činu“, rekao je Kajkić i dodao da žena boluje od shizofrenije.

Jasna Buhač Starc, koja je vodila zapisnik tijekom ispitivanja žene, kazala je da ni u čemu nisu pogriješili. 

„Gospođa je promijenila iskaz, a bolesnu ženu iskoristili su da bi Kajkiću i meni kao kolateralnoj žrtvi to napravili. Radila sam u Državnom odvjetništvu i znam rad i postupak. Kad je počeo postupak u Koprivnici, Državno odvjetništvo i odvjetnica nisu radili odgovorno, samostalno i neovisno“, kazala je Buhač Starc.

Kajkićev odvjetnik Branko Šerić pita se zašto se sada uvodi da je moguće ljude goniti za sastavljanje službenih zabilješki koje nisu dokaz.

„Zašto postaju predmet optužnice kad ne smije biti u spisu? Je li to jačanje represivnog aparata? Zašto trebaju jačati demonstraciju sile na zabilješci koja nije dokaz? To još nisam čuo“, kazao je Šerić.