Nikola Kajkić (Foto: Davor Puklavec/PIXSELL)
Nikola Kajkić (Foto: Davor Puklavec/PIXSELL)

"Optužnicom se 46-godišnjaka tereti da je 22. siječnja 2018. u Vinkovcima zajedno i u dogovoru s 59-godišnjom službenicom izradio na računalu dokument u kojem je navedeno da je pozvana građanka iskazala kako ju je 1991. pod prijetnjom oružja silovala jedna osoba, iako su oboje znali da s tom građankom nikada nije obavljen obavijesni razgovor", stoji u priopćenju DORH-a.


 

Vezani članci Gabrijela Žalac (Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL) Žalac o mogućem podizanju optužnice protiv nje: "Ništa ne očekujem, neka DORH i policija rade svoj posao" Zdravko Mamić o presudi i aferi SMS (Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL) Podignuta i treća optužnica protiv Zdravka Mamića, tužiteljstvo traži da vrati dva milijuna eura

Općinsko državno odvjetništvo u Koprivnici podiglo je optužnicu protiv suspendiranog MUP-ovog istražitelja ratnih zločina i predsjednika Nacionalnog sindikata policije Nikole Kajkića, tereteći ga da je zajedno s 59-godišnjom službenicom lažirao službenu zabilješku o navodnom silovanju jedne građanke ratne 1991. godine.

 

Optužnica zbog krivotvorenja službene ili poslovne isprave podignuta je protiv 46-godišnjeg Kajkića i 59-godišnje službenice 28. veljače pred Općinskim sudom u Vinkovcima, objavilo je u srijedu Državno odvjetništvo na svojim internetskim stranicama.

Kajkića terete da je lani, 22. siječnja, u Vinkovcima postupajući kao službena osoba na temelju naloga nadležnog državnog odvjetništva, zajedno i u dogovoru s 59-godišnjom službenicom, izradio na računalu dokument pod nazivom "službena zabilješka".

U tom dokumentu je navedeno da je pozvana građanka iskazala kako ju je 1991. godine pod prijetnjom oružja silovala jedna osoba, iako su oboje znali da s tom građankom nije obavljen obavijesni razgovor i da od nje nije uzeta izjava u prostorijama policije, te da ona nije iskazivala da ju je netko silovao.

Okrivljenike se tereti se da su takvu službenu zabilješku potpisali i uložili u spis predmeta, a da je 46-godišnjak koristio sadržaj bilješke u daljnjem tijeku kriminalističkog istraživanja, iako su znali da njezin sadržaj ne odgovara istini.

Kajkić, koji je kao policajac vukovarsko-srijemske policije istraživao ratni zločin u predmetu Ovčara, suspendiran je lani u srpnju zbog teške povrede službene dužnosti, nakon čega je prozvao Ministarstvo unutarnjih poslova da je zloupotrijebilo njegov rad na tom predmetu kako bi inkriminiralo cijeli posao. Ubrzo je uslijedio demanti Ravnateljstva policije u kojem su ustvrdili da je Kajkićev rad bio nestručan te protivan pravilima struke i važećim propisima.

Kajkićev branitelj Branko Šerić izjavio je Hini da je za njega optužnica začuđujuća, navodeći da DORH tretira službenu zabilješku kao javnu ispravu iako službena zabilješka ne služi kao dokaz. (Hina)