Obavijesti Video Pretražite Navigacija
brojne afere

Josipa Rimac stiže na sud: Nakon nedavnog razvoda promijenila i prezime

Josipa Čulina na sudu - 1
Josipa Čulina na sudu - 1 Foto: Ronald Gorsic/Cropix
Bivša državna tajnica u Ministarstvu uprave i kninska gradonačelnica Josipa Čulina, do nedavnog razvoda poznata po prezimenu Rimac, u četvrtak će doći pred optužno vijeće zagrebačkog Županijskog suda, koje će raspravljati o optužnici za sređivanje državnih ispita i nezakonito zapošljavanje.

Njezina odvjetnica Lidija Horvat potvrdila je da će bivša političarka, koja je prezime promijenila nakon nedavnog razvoda, doći pred optužno vijeće, koje po slovu zakona može zasjedati i bez nazočnosti optuženika.

Sudsko optužno vijeće u konačnici optužnicu može potvrditi, odbaciti ili vratiti tužiteljstvu na doradu.

Riječ je o optužbama iz prve optužnice koju je USKOK u veljači prošle godine podignuo protiv Rimac, a kojom je bilo obuhvaćeno 26 osoba, među njima i bivša ministrica EU fondova Gabrijela Žalac osumnjičena da je preko stranačke kolegice bratu sređivala polaganje državnog ispita.

Pročitajte i ovo Gabrijela Žalac afera softver Sud odbio zahtjev bivše ministrice: "Nema razloga za njihovo nekorištenje"

Dio optuženih u međuvremenu se nagodio s tužiteljstvom te su sporazumno osuđeni prije početka suđenja nakon što su priznali optužbe za sređivanje državnih stručnih ispita, namještanje natječaja za posao i nezakonito zapošljavanje.

U lipnju prošle godine nakon nagodbe s tužiteljstvom sporazumno su na blaže kazne osuđeni bivši glavni tajnik Ministarstva zdravstva Velibor Drakulić, bivši šef Carinske uprave Hrvoje Čović, bivši načelnik Policijske akademije Dubravko Novak i nekadašnja zamjenica predstojnice Ureda državne uprave u Šibensko-kninskoj županiji Editi Grubišić.

Pročitajte i ovo Josipa Rimac Projekti na području Knina DORH se oglasio o sastanku Josipe Rimac i Dinka Cvitana: "Točno je"

Drakulić, Čović i Novak priznali su kako su od Josipe Rimac tražili da im pomogne srediti polaganje ispita za njihove rođake i bliske osobe. Novak je priznao da je pomogao u sređivanju ispita za sina šefa njegova osiguranja Domagoju Slovincu, Čović svom bratu Mati Čoviću, a Drakulić načelniku Sektora za financijske poslove u Ministarstvu zdravstva Domagoju Dodigu.

Sva trojica su, stoji u presudi, zvali Rimac kako bi intervenirala pri polaganju ispita, a koja je zvala nekadašnju načelnicu u Ministarstvu uprave Tereziju Marić, koja je ujedno bila i ispitivač u državnim ispitnim komisijama.

Pročitajte i ovo Razotkrivanje Šime Erlića - 5 Razotkrivanje Erlić o aferama i slanju poruka: "Sad je došlo vrijeme u kojem moraš izrazito paziti po tom pitanju"

Bivša državna tajnica i nekadašnja kninska gradonačelnica osumnjičena je zbog korupcije i u aferi Vjetroelektrane. U rujnu 2020. izašla je iz istražnog zatvora u Remetincu, gdje je nakon uhićenja zbog sumnji u korupciju provela četiri mjeseca.

Zbog poruka koje su istražitelj pronašli u njezinu mobitelu proizašlo je još nekoliko afera, među ostalim i ona u kojoj se spominje osoba inicijala A. P.a Ured europskog tužitelja podigao je još jednu optužnicu protiv bivše HDZ-ove ministrice Žalac, ovoga puta zbog trošenja europskog novca.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene