Obavijesti Video Pretražite Navigacija
afera softver

Sud odbio zahtjev bivše ministrice: "Nema razloga za njihovo nekorištenje"

Optužno vijeće zagrebačkog Županijskog suda u utorak je odbilo zahtjev obrane bivše ministrice Gabrijele Žalac da se kao nezakonite iz spisa izdvoje SMS poruke koje je razmjenjivala s bivšom državnom tajnicom Josipom Rimac, ali i drugi dokazi iz afere trošenja europskog novca za nabavu softvera.

Sani Ljubičić iz zagrebačkog ureda europskog javnog tužitelja (EPPO) izjavila je da je optužno vijeće prihvatilo sve argumente EPPO-a, dok je odvjetnica bivše ministrice Jadranka Sloković najavila žalbu o kojoj odlučuje Visoki kazneni sud (VKS). 

"Nakon odluke VKS-a optužno vijeće nastavlja sa svojim postupanjem", istaknula je Ljubičić. Optužno vijeće optužnicu europskog tužitelja u konačnici može potvrditi, odbaciti ili vratiti EPPO-u na doradu.

Tužiteljica je kazala kako je sud zauzeo stav da se radi se o zakonito provedenim, samostalnim dokazima po nalogu Županijskog suda u Zagrebu o pretrazi mobitela.

"Prema primjenjivoj sudskoj praksi koja nije sporna, ustaljena je i dugogodišnja te potvrđena u nizu odluka Vrhovnog i Visokog kaznenog suda, takvi dokazi koriste se u kaznenim predmetima i nema razloga za njihovo nekorištenje", zaključila je Ljubičić.

SMS prepiska

Među ostalim riječ je i o SMS prepisci iz mobitela Josipe Rimac, optužene u drugom slučaju, a s kojom se Žalac dopisivala o softveru i spominjala osobu inicijala A.P.

Pročitajte i ovo Razotkrivanje Šime Erlića - 5 Razotkrivanje Erlić o aferama i slanju poruka: "Sad je došlo vrijeme u kojem moraš izrazito paziti po tom pitanju"

Obrana, s druge strane ustraje da se "legalnim putem poruke iz spisa Rimac nisu mogle naći u spisu Žalac" te da način na koji su pribavljene predstavlja "kršenje osnovnih načela".

"Smatramo da se radi o nezakonitim dokazima i da su nezakonito izdavani nalozi u spisu Rimac. Ovo nije bila radnja u spisu Žalac jer da nije bilo ranije pokrenute istrage nikad te poruke ne bi došle u ovaj spis... Kod toga ostajemo i u tom smislu ćemo pisati žalbu", kazala je Sloković.

EU i RH oštetili za više od 1,3 milijuna eura

EPPO je krajem prosinca 2022. uz bivšu ministricu regionalnog razvoja i fondova EU-a, za štetu od 1,3 milijuna eura nanesenu europskom i hrvatskom proračunu, optužio i bivšeg ravnatelja Središnje agencije za financiranje i ugovaranje (SAFU) Tomislava Petrica te poduzetnika Marka Jukića i Mladena Šimunca.

Žalac terete za zloporabu položaja i ovlasti te trgovanje utjecajem, dok su Jukić i Šimunac optuženi su za zloporabu položaja i ovlasti, a njihove tvrtke Ampelos i Micro project za poticanje na to kazneno djelo.

Europsko tužiteljstvo sumnja da je tijekom 2017. i 2018. tadašnja ministrica Žalac pokrenula postupak javne nabave informacijskog sustava za strateško planiranje i upravljanje razvojem u kojem je htjela osigurati povlašteni položaj svojim suoptuženicima i njihovim tvrtkama.

Pročitajte i ovo Hrvoje Krešić u studiju Dnevnika Nove TV - 2 Komentar Hrvoje Krešić o potezu Andreja Plenkovića koji je podigao veliku prašinu: "Pitanje je zašto mu to tada nije smetalo"

Žalac je, među ostalim, optužena da je neosnovano povećala procijenjenu vrijednost nabave te odlučila provesti pregovarački postupak bez objave javnog poziva. Tijekom tog postupka samo su tvrtke povezane s ministričinim pouzdanicima pozvane da dostave svoje ponude, no natječaj je u listopadu 2017. poništila Državna komisija za kontrolu postupaka javne.

Naposljetku, nakon provedenog otvorenog postupka javne nabave, Ministarstvo regionalnog razvoja sklopilo je kupoprodajni ugovor za nabavu informacijskog sustava s Jukićevom i Šimunčevom tvrtkom. EPPO naglašava da je odlukom bivše ministrice cijena nabave nerealno određena na 1,73 milijuna eura, iako bi realna cijena tog sustava iznosila otprilike 360.000 eura.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene