Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Grbin oštro po Ustavnom sudu: "Pričao sam s Milanovićem, imamo plan C. Popišali su se na sve nas"

'Bit će još prepreka za Hrvatsku pri ulazu u EU'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iza podmetanja Hrvatskoj na putu u Europsku uniju nisu bili samo politički, nego i vjerski razlozi, a tih će prepreka biti i u budućnosti, izjavio je danas u Zagrebu nadvojvoda Otto von Habsburg.

"Još će biti intriga protiv Hrvatske kako bi se spriječilo primanje još jedne kršćanske zemlje u članstvo Unije", rekao je von Habsburg na međunarodnoj konferenciji Paneuropske unije (PEU) "Europeizacija u kontekstu globalizacije-Hrvatska 2009" koja se pod pokroviteljstvom hrvatske Vlade održava u zagrebačkoj Gradskoj vijećnici.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Prepreke stavili na svoju ruku Policija se priprema za vruću jesen i postavlja barikade Slika nije dostupna Opasne prepreke Na prugama ostavljaju zavezane i svoje ljubimce

Potomak nekadašje vladajuće dinastije u Habsburškoj monarhiji rekao je da su protiv članstva Hrvatske "ljudi koji žive u prošlost" i pritom izrijekom spomenuo glavnu hašku tužiteljicu Carlu del Ponte.

O "sustavnom podmetanju" Hrvatskoj na putu u euroatlanske integracije govorio je i zastupnik u Europskom parlamentu Bernd Posselt koji smatra da nijedna zemlja kandidatkinja nije imala toliko "umjetnih prepreka" kao Hrvatska.

I Posselt je kao protagonist tih prepreka naveo Del Ponte koja se, rekao je, nikada nije ispričala franjevcima, Vatikanu i Hrvatskoj zbog optužbi da su skrivali umirovljenog generala i haškog bjegunca Antu Gotovinu koji je uhićen u Španjolskoj.

PEU, koju na konferenciji predstavljaju čelnici te međunarodne nevladine organizacije i predstavnici 12 nacionalnih podružnica, ipak je uvjerena da će Hrvatska uskoro ući u punopravno članstvo saveza 27 europskih država.

Predsjednik međunarodne PEU-a, Gerard Bokanowski, smatra da će se Hrvatska "za nekoliko mjeseci" priključiti EU-u kojoj će dati veliki doprinos.

"Hrvatska će s ostalima doprinijeti afirmaciji Europe koja želi biti važan faktor u svijetu, jer samo tako može osigurati svoju budućnost u globaliziranom svijetu", rekao je Bokanowski.

O aktualnom međunarodnom položaju Hrvatske i pristupnim pregovorima s EU-om govorili su ministrica vanjskih poslova i europskih integracija Kolinda Grabar-Kitarović i glavni pregovarač Vladimir Drobnjak.

Ponovili su stajalište hrvatske Vlade kako bi pregovori s EU-om mogli teći i brže kada bi Europska komisija odgovarala bržim administrativnim postupcima.

Ipak, očekuju da će se tijekom 2008. godine zatvoriti većina
poglavlja europske pravne stečevine, a 2009. godine potpisati akt o pristupanju EU-u.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene