Za točno godinu dana Bistra će, barem kad je u pitanju proizvodnja solarnih panela, biti jača od Panasonica, riječi su to kojima odvjetnik Dejan Bogdanović počinje priču o projektu koji će Bistru na svjetskoj karti ne samo pozicionirati uz bok svjetskim gigantima proizvodnje solarnih panela nego je i označiti kao lidera u toj branši.

Galerija


Dogodit će se to u prvom tromjesečju iduće godine kad će u toj općini podno zapadnih obronaka Medvednice s radom krenuti tvornica solarnih panela koja će se u proizvodnji koristiti tehnologijom njemačke tvrtke Singulus kakvu već godinama pokušavaju razviti i Amerikanci, Meksikanci, Japanci, Kinezi i mnogi drugi veliki svjetski igrači, piše Večernji list.

Vezani članci Energija budućnosti (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Hrvatski otok na pragu energetske revolucije: Na površini većoj od 20 nogometnih terena dobit će svoju neovisnost Slika nije dostupna ISKORISTIT ĆE APSOLUTNO SVE ŠTO SUNCE NUDI Proizvedena najučinkovitija solarna ćelija

"Solarne ćelije koji će se proizvoditi u Bistri imat će efikasnost od 21,5 posto, dok one Panasonicove koje se mogu naći u prodaji imaju 19 do maksimalno 20 posto efikasnosti", pojašnjava Bogdanović, koji zastupa inozemne investitore koji rade na projektu izgradnje tvornice.

Ističe kako se razlika od jedan posto nekome možda neće činiti odveć bitnom, ali da je ona u ovom poslu iznimno velika. Međutim, stanovnicima Bistre vjerojatno će biti ipak važnije što će se u sklopu ovog 86 milijuna eura vrijednog projekta u tvornici u prvom valu zaposliti 320 ljudi, a u drugoj će fazi svoj kruh tamo zarađivati čak 580 radnika.