Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Biskupsko ređenje mons. Ivana Šaška novim pomoćnim zagrebačkim biskupom obavljeno je danas na svečanom euharistijskom slavlju u prepunoj zagrebačkoj katedrali.


Za pomoćnog biskupa zaredio ga je glavni zareditelj, kardinal Josip Bozanić uz dvojicu suzareditelja, pomoćnih zagrebačkih biskupa Vlade Košića i Valentina Pozaića.

Vezani članci Don Roko Glasnović Papa imenovao novog dubrovačkog biskupa: Služio je vojni rok i studirao pravo Mons. Ranko Vidović Zaređen novi hvarski biskup, mons. Ranko Vidović

Biskupsko geslo novoga pomoćnog biskupa Ivana Šaška glasi "Hodimo u novosti života" budući da je njegovo biskupsko imenovanje i ređenje smješteno u vazmeni crkveni ciklus korizma-Uskrs-Pedesetnica.

Papa Benedikt XVI. proglasio je Šaška pomoćnim biskupom zagrebačkim u veljači ove godine.

U prigodnoj propovijedi kardinal Josip Bozanić je istaknuo da je biskupsko ređenje mons. Šaška svečani i divan znak Crkve zagrebačke te posebna prigoda koja omogućava dublju spoznaju i jače ulaženje u otajstvo Crkve. U biskupovu geslu "Hodimo u novosti života" nalazimo poticaj za nasljedovanje Krista uskrslog, koji živi u svojoj Crkvi.

Kardinal je istaknuo da mons. Šaško počinje novu službu nakon godina svećeništva posvećenih inteligentnom i zauzetom radu za duhovni, teološko-kulturni i pastoralni odgoj mladih naraštaja, posebice svećeničkih pripravnika i vjeroučitelja.

Rekao je kako u vremenu brzih društveno-kulturnih promjena na njega računa kao na pomoćnog biskupa koji će se zdušno zauzimati u radu na solidnoj duhovnoj i teološkoj formaciji klera i vjernika laika zagrebačke nadbiskupije te adekvatniju nazočnost Crkve u znanosti i kulturi.

Na svečanosti ređenja u zagrebačkoj katedrali bilo je nazočno tristotinjak svećenika te mnogobrojni hrvatski biskupi i biskupi iz Austrije, Slovenije, Italije i BiH.

Nazočni su bili i ministar kulture i predsjednik Komisije za odnose s vjerskim zajednicama Božo Biškupić, rektor Zagrebačkog sveučilišta Aleksa Bjeliš i dr.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju