Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Biskupsko ređenje mons. Ivana Šaška

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Biskupsko ređenje mons. Ivana Šaška novim pomoćnim zagrebačkim biskupom obavljeno je danas na svečanom euharistijskom slavlju u prepunoj zagrebačkoj katedrali.

Za pomoćnog biskupa zaredio ga je glavni zareditelj, kardinal Josip Bozanić uz dvojicu suzareditelja, pomoćnih zagrebačkih biskupa Vlade Košića i Valentina Pozaića.

Pročitajte i ovo Crkva u Hildesheimeu Teške ozljede Pomoćni biskup napadnut u svom domu, biskupija šokirana: "Molimo za njega" Slika nije dostupna Zaređenje vodio Bozanić Zdenko Križić novi je biskup gospićko-senjski

Biskupsko geslo novoga pomoćnog biskupa Ivana Šaška glasi "Hodimo u novosti života" budući da je njegovo biskupsko imenovanje i ređenje smješteno u vazmeni crkveni ciklus korizma-Uskrs-Pedesetnica.

Papa Benedikt XVI. proglasio je Šaška pomoćnim biskupom zagrebačkim u veljači ove godine.

U prigodnoj propovijedi kardinal Josip Bozanić je istaknuo da je biskupsko ređenje mons. Šaška svečani i divan znak Crkve zagrebačke te posebna prigoda koja omogućava dublju spoznaju i jače ulaženje u otajstvo Crkve. U biskupovu geslu "Hodimo u novosti života" nalazimo poticaj za nasljedovanje Krista uskrslog, koji živi u svojoj Crkvi.

Kardinal je istaknuo da mons. Šaško počinje novu službu nakon godina svećeništva posvećenih inteligentnom i zauzetom radu za duhovni, teološko-kulturni i pastoralni odgoj mladih naraštaja, posebice svećeničkih pripravnika i vjeroučitelja.

Rekao je kako u vremenu brzih društveno-kulturnih promjena na njega računa kao na pomoćnog biskupa koji će se zdušno zauzimati u radu na solidnoj duhovnoj i teološkoj formaciji klera i vjernika laika zagrebačke nadbiskupije te adekvatniju nazočnost Crkve u znanosti i kulturi.

Na svečanosti ređenja u zagrebačkoj katedrali bilo je nazočno tristotinjak svećenika te mnogobrojni hrvatski biskupi i biskupi iz Austrije, Slovenije, Italije i BiH.

Nazočni su bili i ministar kulture i predsjednik Komisije za odnose s vjerskim zajednicama Božo Biškupić, rektor Zagrebačkog sveučilišta Aleksa Bjeliš i dr.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene