Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Potpora jačem oporezivanju luksuza

'Bilo bi dobro tajkune pitati odakle im prvi milijun'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iako vladajući i oporbeni zastupnici podržavaju izmjene Zakona o posebnim porezima na osobne automobile, plovila i zrakoplove, iz SDP-a i HNS-a ocjenjuju lošim što je taj prijedlog došao na red tek sada u doba krize.

'Žalosno je što taj zakon dolazi na red tek sada, u srpnju 2009., kad je voda došla do grla', ustvrdio je HNS-ov Miljenko Dorić. Ocijenio je da je riječ o zakonu 'tipa ementaler', koji je omogućavao izbjegavanje plaćanja poreza, pitajući se za koga su dosad bile ostavljane zakonske rupe kroz koje je godišnje curilo 150 milijuna kuna. Podsjetio je da su dosad isti porez plaćali i vlasnici ribarica i vlasnici jahti dužine 15 metara što sigurno, kaže, nije olakšalo primjerice radniku '3. maja' da dođe do plovila. Isto se, dodaje, plaćao porez i za zrakoplov sa četiri sjedala, bez obzira je li riječ o poljoprivrednom zrakoplovu ili onom u kojem je hrvastki tajkun letio u Dubai.

Pročitajte i ovo Ilustracija Neki povećali, neki smanjili Građanima upućen poziv zbog jednog poreza: Ako ga želite izbjeći treba vam potvrda liječnika Ilustracija Dobre vijesti Objavljeno kad stiže povrat poreza: Nadležna uprava otkrila detalje

U nizu Vladinih mjera predlaže se povećanje novčanih kazni za porezne prekršaje. Najmanja bi se kazna s 500 povećala na 5000 kuna. SDP-ova Nadica Jelaš podržala je prijedlog zakona prije svega zbog uvođenja principa oporezivanja po ekonomskoj snazi, ali i zato jer će se time pojednostavniti naplata poreza i osigurati primjena zakona povećanjem kazni za neplatiše. Iz SDP-a, međutim, upitnim ocjenjuju tvrdnje iz HDZ-a da je riječ o antirecesijskoj mjeri i navode da su u prvom tromjesečju ove godine prihodi od poreza na automobile smanjeni 41 posto u odnosu na 2008.

HDZ-ov Željko Turk je ponovio da će se zbog povećanja trošarina na vozila državni proračun odsad godišnje puniti sa 150 milijuna kuna više. Dodao je i da je ta mjera izravno vezana uz zadnji rebalans proračuna.

'Uvođenje većih trošarina samo govori o tome da su sve rezerve istrošene'

Damir Kajin (IDS) izrazio je sumnju 'u te brojke' i dodao da uvođenje većih trošarina samo govori da su 'sve rezerve potpuno iskorištene'. Ističući da će podržati donošenje zakonskog prijedloga ustvrdio je kako bi bilo dobro i pitati tajkune odakle im prvi milijun.

Ivan Čehok (HSLS/SDAH) podržao je veće trošarine za luksuzna vozila, ali se i zauzeo da se isto pristupi i prema alkoholu i cigaretama, te da se od toga prikupljeni novac iskoristi za financiranje obrazovanja ili nekog drugog područja od društvenog prioriteta. Pozvao je na učinkovitiji nadzor nad plaćanjem poreza, odnosno nad onima koji luksuzna vozila, plovila ili zrakoplove kupuju na ime tvrtke, dakle bez plaćanja PDV-a. 'U Hrvatskoj se mora znati što su sredstva za osobnu potrošnju, a što sredstva za biznis', kazao je Čehok. (Hina)

Slažete li se s uvođenjem poreza na luksuz?

  • Da
  • Ne
  • Bolje na luksuz, nego na naše plaće
  • Sumnjam da će to išta riješiti

Ukupno glasova:

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene