Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Princ kod Mesića

Bilateralni odnosi Hrvatske i Monaka u 'uzlaznoj liniji'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bilateralni odnosi između Republike Hrvatske i Kneževine Monaka su u 'uzlaznoj liniji', a posjet monegaškog princa Alberta II. potaknut će daljnje jačanje suradnje između dviju zemalja, kazao je u Zagrebu hrvatski predsjednik Stjepan Mesić, nakon susreta s princom Albertom II. od Monaka.

Monegaški princ je, na poziv hrvatskog predsjednika, doputovao u prvi službeni posjet Hrvatskoj, a posjet je, nakon službena dočeka u predsjednikovu uredu započeo razgovorima sa svojim domaćinom. 'U razgovorima smo izrazili zadovoljstvo uzlaznom linijom bilateralne suradnje i istaknuli obostrani interes da se ta suradnja ostvari i na drugim područjima, a posebno u turizmu', rekao je Mesić u izjavi za novinare nakon susreta.

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić Teški dani Vučić poslao čudnu poruku te rekao da će sve objasniti: "Nije mi lako reći kakve smo vijesti dobili" Domagoj Ivanković i Domagoj Janković - 1 O Zokiju i Plenkiju Dva glumca došla na Markov trg pa najavili "Tvrdu kohabitaciju": Glavne uloge imaju predsjednik i premijer

'Moj dolazak ovdje nedvojbeno će još više ojačati naše odnose, odnose poštovanja i razumijevanja, i potaknut će naše napore da pojačamo i učvrstimo našu suradnju kako na bilateralnom tako i na međunarodnom planu', izjavio je novinarima Albert II. Mesić je zahvalio monegaškom princu na pomoći koju Monako pruža u razminiranju parkova prirode u Hrvatskoj kao i na značajnim sredstvima koja se izdvajaju za izgradnju centra za žrtve mina M.A.R.E. u Rovinju.

'Za nas to znači ispruženu ruku prijateljstva', istaknuo je predsjednik. Suradnja na području istraživanja i zaštite mora između Hrvatske i Monaka ima najdulju tradiciju, a na nju se posljednjih godina nadovezala suradnja na području arheloških istraživanja, kao i suradnja u kulturi.

Kao mediteranske zemlje, Hrvatska i Monako intenzivno surađuju u okviru Unije za Mediteran, a njihov je zajednički interes da se Mediteran održi ekološki čistim područjem, rekli su Mesić i njegov gost. Albert II. izrazio je zadovoljstvo što može dati novi poticaj odnosima 'punim povjerenja i prijateljstva' između dviju zemalja. 'Hrvatska je nama bliska zemlja', istaknuo je.

Predsjednik Mesić odlikovao je monegaškog princa Veleredom kralja Tomislava s lentom i Danicom, a Albert II. uručio je hrvatskom predsjedniku odličje Vitez - veliki križ reda sv. Karla. Albert II. sastat će se s premijerom Ivom Sanaderom, a razgovarat će i s potpredsjednikom Sabora Vladimirom Šeksom. U srijedu će posjetiti centar M.A.R.E. u Rovinju i razgledati Eufrazijevu baziliku u Poreču.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene