Hrvatska vojska još je na jedan način pomogla kod potresa u petrinjskom kraju i to bespilotnim letjelicama. One su nadlijetale kraj i koordinirale akcije spašavanja, a snimale su i štetu te zastoje u prometu.

Galerija


Nakon snažnog potresa jačine 6,2 po Richteru koji pogodio Petrinju i Sisak te njihovu okolicu, besposadni zrakoplovni sustavi iz sastava Obavještajne pukovnije angažirani su s ciljem pomoći pogođenim područjima i sanaciji štete. Njihova temeljna zadaća, ispričao je zapovjednik Zvonimir Rogić, bila je snimanje objekata te informacijska potpora snagama na zemlji u smislu određivanja kritičnih točaka i detekciji možebitnih zatočenih osoba.

Vezani članci Brodovi u pulskom akvatoriju, ilustracija Crno more se od nje do danas nije oporavilo: Sjeverni Jadran nastanila vrsta koja opasno prijeti ribarstvu, ali i turizmu Domagoj Mikić sa Igorom koji je ostao bez doma - 4 U ovom selu svaka druga kuća čeka rušenje, obitelj boravi u kontejneru bez toaleta: "Dijete od četiri godine po noći vodim van na hladnoću..."

Kako je objasnio, od prvih trenutaka nastanka nepogode, Oružane snage RH oformile su namjenske snage pod vodstvom zapovjednika Hrvatske kopnene vojske koje su davale geo-informacijske potpore nadređenom zapovjedništvu.

"U prvoj fazi upućeni su timovi s dronovima koji su odmah započeli sa snimanjem kritične infrastrukture i izradom preliminarne procjene nastale štete. Istovremeno smo prekinuli zadaće u tijeku, tako da su besposadni zrakoplovni sustavi više razine preusmjereni u potresom pogođeno područje“, rekao je pukovnik Rogić.

Naglasio je i kako su dojavljivali i povremene zastoje u prometu zbog niza prekinutih komunikacija kako bi se lakše regulirali opskrbni pravci.

"Konkretna, vidljiva i mjerljiva pomoć u sanaciji nastale štete odvijala na terenu, dok je besposadnim zrakoplovnim sustavima ostvarena informacijska potpora u realnom vremenu kako bi donositelji odluka lakše proveli optimizaciju snaga i donosili brže odluke“, ispričao je Rogić.

Pomoći će i u naknadnom saniranju

Rogić je naglasio kako je prva faza podrazumijevala i otkrivanje suspektnih građevina u potrazi za možebitno zatočenim osobama uslijed potresa, dok se u drugoj fazi provodilo sustavno snimanje šireg područja. "Na terenu je vidljiva sinergija i sinkronizacija svih sastavnica što je samo potvrda da je Hrvatska vojska sposobna odgovoriti na sve situacije i izazove pred kojima se nađe“.

Druga faza, nastavlja Rogić, podrazumijevala je sustavno snimanje gradova i naselja kako bi otpočeo proces oštećenja, tj. nastale snimke se preklapaju s geodetskim orto-foto snimcima i adresnim modelima tako da se dobije prostorni pregled oštećenih objekta.

"Ova faza je izrazito važna za institucije izvan MORH-a kojima je to dodatni alat u kasnijim postupcima sanacije, procjene oštećenosti i u konačnici ostalih postupaka u smislu obnove eventualnih rušenja objekata i slično. Ovakva primjena je prvi put zabilježena nakon zagrebačkog potresa u ožujku 2020. godine“, zaključuje zapovjednik Obavještajne pukovnije.

Na kraju, zapovjednik Obavještajne pukovnije povodom Dana žalosti u Republici Hrvatskoj, u ime pripadnika Hrvatske vojske izrazio je iskrenu sućut obiteljima stradalih u potresu. "Naše misli su danas posebno s vama. Suosjećamo s vama u ovim teškim trenucima“.