Obavijesti Video Pretražite Navigacija
POMOĆ U SANACIJI

Tako to izgleda iz zraka:  Dronovi HV-a snimili ono što je ostalo od razrušene Banovine

Aktualno Galerija MORH objavio snimke besposadne letjelice iz Petrinje - 1 MORH objavio snimke besposadne letjelice iz Petrinje - 1 Foto: DNEVNIK.hr MORH objavio snimke besposadne letjelice iz Petrinje - 4 MORH objavio snimke besposadne letjelice iz Petrinje - 4 Foto: DNEVNIK.hr MORH objavio snimke besposadne letjelice iz Petrinje - 2 MORH objavio snimke besposadne letjelice iz Petrinje - 2 Foto: DNEVNIK.hr MORH objavio snimke besposadne letjelice iz Petrinje - 3 MORH objavio snimke besposadne letjelice iz Petrinje - 3 Foto: DNEVNIK.hr +3 MORH objavio snimke besposadne letjelice iz Petrinje - 5 Galerija 1/8 >>
Hrvatska vojska još je na jedan način pomogla kod potresa u petrinjskom kraju i to bespilotnim letjelicama. One su nadlijetale kraj i koordinirale akcije spašavanja, a snimale su i štetu te zastoje u prometu.

Nakon snažnog potresa jačine 6,2 po Richteru koji pogodio Petrinju i Sisak te njihovu okolicu, besposadni zrakoplovni sustavi iz sastava Obavještajne pukovnije angažirani su s ciljem pomoći pogođenim područjima i sanaciji štete. Njihova temeljna zadaća, ispričao je zapovjednik Zvonimir Rogić, bila je snimanje objekata te informacijska potpora snagama na zemlji u smislu određivanja kritičnih točaka i detekciji možebitnih zatočenih osoba.

Pročitajte i ovo Zlatko Komadina Nazvao ga Plenković Župan Komadina o posljedicama potresa: "Pao je krov u Rijeci" Snažan potres pogodio Nepal bez kontakta s brdovitim područjem Urušile se kuće u snažnom potresu u Nepalu: Poginulo najmanje 128 ljudi

Kako je objasnio, od prvih trenutaka nastanka nepogode, Oružane snage RH oformile su namjenske snage pod vodstvom zapovjednika Hrvatske kopnene vojske koje su davale geo-informacijske potpore nadređenom zapovjedništvu.

"U prvoj fazi upućeni su timovi s dronovima koji su odmah započeli sa snimanjem kritične infrastrukture i izradom preliminarne procjene nastale štete. Istovremeno smo prekinuli zadaće u tijeku, tako da su besposadni zrakoplovni sustavi više razine preusmjereni u potresom pogođeno područje“, rekao je pukovnik Rogić.

Naglasio je i kako su dojavljivali i povremene zastoje u prometu zbog niza prekinutih komunikacija kako bi se lakše regulirali opskrbni pravci.

"Konkretna, vidljiva i mjerljiva pomoć u sanaciji nastale štete odvijala na terenu, dok je besposadnim zrakoplovnim sustavima ostvarena informacijska potpora u realnom vremenu kako bi donositelji odluka lakše proveli optimizaciju snaga i donosili brže odluke“, ispričao je Rogić.

Pomoći će i u naknadnom saniranju

Rogić je naglasio kako je prva faza podrazumijevala i otkrivanje suspektnih građevina u potrazi za možebitno zatočenim osobama uslijed potresa, dok se u drugoj fazi provodilo sustavno snimanje šireg područja. "Na terenu je vidljiva sinergija i sinkronizacija svih sastavnica što je samo potvrda da je Hrvatska vojska sposobna odgovoriti na sve situacije i izazove pred kojima se nađe“.

Druga faza, nastavlja Rogić, podrazumijevala je sustavno snimanje gradova i naselja kako bi otpočeo proces oštećenja, tj. nastale snimke se preklapaju s geodetskim orto-foto snimcima i adresnim modelima tako da se dobije prostorni pregled oštećenih objekta.

"Ova faza je izrazito važna za institucije izvan MORH-a kojima je to dodatni alat u kasnijim postupcima sanacije, procjene oštećenosti i u konačnici ostalih postupaka u smislu obnove eventualnih rušenja objekata i slično. Ovakva primjena je prvi put zabilježena nakon zagrebačkog potresa u ožujku 2020. godine“, zaključuje zapovjednik Obavještajne pukovnije.

Na kraju, zapovjednik Obavještajne pukovnije povodom Dana žalosti u Republici Hrvatskoj, u ime pripadnika Hrvatske vojske izrazio je iskrenu sućut obiteljima stradalih u potresu. "Naše misli su danas posebno s vama. Suosjećamo s vama u ovim teškim trenucima“.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene