Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Beskućniku poništeno vlasništvo nad vrijednim terenom u Medveji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Stipi Ilišinoviću, zagrebačkom beskućniku, briše se pravo na upis u vlasništvo nad vrijednim zemljištem od 1769 četvornih metara uz more u Medveji u lovranskoj općini, odluka je sutkinje opatijskog Općinskog suda Senke Kirše.

Današnjom nepravomoćnom presudom zemljišno se stanje vraća na stanje kakvo je bilo prije nego su prijeporni ugovor o kupoprodaji tog zemljišta iz 1981. navodno sklopili Ilišinović i njemački državljanin Julius Winckel.

Pročitajte i ovo Ilustracija Ukrao bager, tražio zlato U gradskom parku napravio kolibu s kaminom i trakom za trčanje, građani uznemireni: "To je tempirana bomba" Tomislav Rosandić, suvlasnik zgrade Nadležni uskoro na terenu U centru Zagreba građani organizirali samozaštitu: ''Jedino to nam je preostalo, ovo nije normalna situacija''

Postupak se vodio na temelju tužbe Općinskoga državnog odvjetništva iz Rijeke za proglašenjem ništavnosti toga kupoprodajnog ugovora.

Tom presudom odbijen je i zahtjev države da se zemljište upiše kao njezino vlasništvo na temelju zakona o nacionalizaciji iz 1946. i 1948. te zakona o prijenosu na državno vlasništvo neprijateljske imovine iz 1946.

Sutkinja Kirša je utvrdila da se na temelju tih zakona danas ne mogu donositi sudske odluke.

Slučaj s Ilišinovićevim vlasništvom nad tim zemljištem nastao je nakon donošenja Generalnog urbanističkog plana lovranske općine kad je na opatijski sud stigla dokumentacija kojom se na temelju priložena kupoprodajnog ugovora traži upis Ilišinovića u vlasništvo zemljišta. Sudac Denis Putić donio je rješenje o uknjižbi te je Ilišinović postao formalni vlasnik terena.

Naknadno je utvrđeno da je prodavatelj Julius Winckel umro 1941., 40 godina prije sklapanja tog ugovora. Uz to, 1981. to se zemljište nije ni moglo prodati jer je riječ o nacionaliziranoj imovini.

Uskoro se utvrdilo da je Ilišinović zagrebački beskućnik koji je najprije tvrdio da mu je osobna iskaznica ukradena i da nema veze sa sklapanjem ugovora, ali kad je zatražen sudski raskid ugovora, uz pomoć svog odvjetnika branio je svoje pravo na vlasništvo zemljišta.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene