Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Promotivni film 'Oda radosti' Hrvatske turističke zajednice (HTZ) dobio je na Međunarodnom festivalu turističkog filma u Berlinu prestižnu nagradu, poznatu i kao turistički oscar - 'Das goldene Stadttor' - u kategoriji turističkih filmova.


Taj se festival održava u sklopu najveće svjetske turističke burze ITB u Berlinu, a kako se doznaje od v.d. direktora Glavnog ureda HTZ-a Nike Bulića na natjecanje su bila prijavljena 92 filma iz 28 zemalja svijeta. Bulić je večeras u Berlinu primio nagradu u ime HTZ-a te naglasio kako je film dio promidžbene kampanje HTZ-a pod sloganom 'Hrvatska - nova turistička zvijezda Europske unije'.

Ideju za taj film dala je istaknuta hrvatska čelistica Ana Rucner nakon što je snimka njezine izvedbe 'Ode radosti' s Revijskim i Tamburaškim orkestrom HRT-a i ansamblom Lado polučila velik međunarodni uspjeh.

Film je, naglašava HTZ, spoj tradicionalnog i suvremenog, a prvenstveno je namijenjen prikazivanju na inozemnim tržištima te će dodatno afirmirati činjenicu da Hrvatska uskoro postaje 28. članica Europske unije. Ističe dojmljivom vizualizacijom bogatu hrvatsku kulturnu, povijesnu i prirodnu baštinu te brojne ljepote Hrvatske kroz nadahnutu glazbenu naraciju koju vodi čelistica Ana Rucner.

Priča o Lijepoj našoj počinje svitanjem na obali, ide od Dunava preko svih hrvatskih krajeva, ponovo do Jadrana, gdje 'veliko finale 'Ode radosti' završava na morskoj pučini'. Značajnu ulogu u filmu imaju i žitelji svih krajeva Hrvatske, režirao ga je Hrvoje Hribar, a snimatelj je bio Mirko Pivčević.

U filmu koji traje ukupno 4,5 minute sudjeluju i Zagrebačka filharmonija, zbor 'Ivan Goran Kovačić' te glazbenici na našim autentičnim narodnim instrumentima poput gajdi, sopila ili lijerice koje je snimio Stjepan Večković. (Hina)

Vezani članci Turisti u Zadru U Hrvatskoj u srpnju gotovo 2,5 milijuna dolazaka turista, HTZ otkrio iz kojih zemalja ih je najviše došlo Slika nije dostupna Bulić: HTZ nije znao da je Vukovar dobio nagradu na berlinskom festivalu