Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Desetomjesečna djevojčica iz Splita ostat će zabilježena kao prvo dijete spojeno na tzv 'ECMO-sustav', čiji je život spašen zahvaljujući tehnologiji i vještini liječničkog tima.


Djevojčica je rođena sa srčanom manom, a operacija na kojoj je liječnički tim uklanjao pogrešku na srcu dogodila se komplikacija, piše Večernji list. Dijete je ušlo u akutni respiratorni distres, tzv. ARDS. Iznenada je došlo do krvarenja iz pluća. Liječničko osoblje na KBC-u Rebro primijenili su ECMO-sustav pomoću kojeg su premjestili djetetovo srce i pluća u izvantjelesni prostor, dok su se djetetovi organi oporavljali kako bi mogli preuzeti svoju funkciju.

Vezani članci Hitna pomoć, ilustracija Tragedija kod Varaždina: Tijekom poroda kod kuće u Ivancu preminulo novorođenče Saybie, najmanja beba na svijetu (Foto: AFP) Iz bolnice u San Diegu otpuštena najmanja beba na svijetu: Rođena je u prosincu sa svega 245 grama

ECMO održava stabilnu cirkulaciju bez rada vlastitog srca i oksigenira krv bez upotrebe vlastitih pluća. Nakon 164 sata beba je skinuta s ECMO aparata, još uvijek diše uz pomoć respiratora. Liječnici vjeruju da će za koji dan početi samostalno disati te da će biti zdravo dijete, piše Večernji list.