Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Moglo se to i ljepše reći'

Barba Luka: Ni Tuđman me nije ušutkivao

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Sabora Luka Bebić potvrdio je da je na sjednici Predsjedništva HDZ-a prije desetak dana bilo povišenih tonova.

Priče o povišenim tonovima između Bebića i predsjednice Vlade i HDZ-a Jadranke Kosor ipak su istinite. Bebić kaže da ga je ona ušutkivala, što, istaknuo je, nisu činili ni bivši čelnici stranke Franjo Tuđman i Ivo Sanader.

Pročitajte i ovo Posljedice požara na mini kruzeru - 1 Poraz pravne države Država će brodarima koji su godinama gradili bespravnu luku sagraditi legalnu - vrijednu više od 18 milijuna eura" Slika nije dostupna Privilegije narodnih zastupnika Bebić bi smanjio plaće zastupnicima i ministrima, ali Vlada ne da

>> 'Imam važnija posla nego pecati se na Bebićevu udicu'

'Ako nekome kažeš, kome je toliko godina kao meni i koji je 20 godina u HDZ-u, član je Predsjedništva stranke i predsjednik Hrvatskog sabora, 'Ušuti, nisam ti dala riječ!', može se to i ljepše reći, jel' tako?', rekao je Bebić novinarima u Saboru upitan da pojasni što se zbivalo na sjednici. 'Možda sam ja malo i galamio, kao da je to prvi put da smo tako razgovarali. Nikada mi ni Tuđman ni Sanader tako nisu rekli. Rekli su: Daj malo, Boga ti, i to..., a ne ušuti', kazao je predsjednik Sabora.

Dodao je da je u životu ponekad uobičajeno razgovarati 'malo žustrije'. 'Ponekad tako i u obitelji govorim, a kamoli ne na političkim sjednicama gdje ne moramo imati ni 100 posto iste stavove, iako smo na istom putu', rekao je Bebić. Naglasio je, ipak, da predsjednica Vlade i on imaju iste političke stavove, ali da u metodologiji ponekad možda imaju 'različit pristup'.

Potvrdio je da se svima na skupu ispričao za povišene tonove, kao i da i dalje komunicira s premijerkom, jer je, podsjetio je, u međuvremenu bila održana i sjednica Kluba HDZ-a, te saborsko aktualno prijepodne. Na pitanje novinara ima li tu riječi o obračunu premijerke s kadrovima bivšeg premijera Ive Sanadera, odgovorio je protupitanjem: 'Tko je veći Sanaderov kadar od predsjednice Vlade i HDZ-a Jadranke Kosor?' Bebić je podsjetio da je Kosor bila Sanaderova zamjenica u stranci u dva mandata, te da ga je dva puta zamjenjivala kao potpredsjednica Vlade.

'Pa ako se ona obračunava sama sa sobom ili ja sam sa sobom ili netko od nas... Što se to u međuvremenu dogodilo, jel' došlo do političke promjene u Hrvatskoj, jel' su se dogodili izbori, da sada postoji neka razlika', rekao je. 'Jednostavno, dobili smo izbore i na nositelju štafete, a Jadranka Kosor dobila je štafetu od Ive Sanadera, da nastavi tu utrku do slijedećih izbora. U čemu je problem?', dodao je.

Na novinarski upit nije li riječ o tomu da premijerka Kosor ima 'neki drugi put', odgovorio je: 'Neka ga iznese, u stranci, koalicijskim partnerima i javnosti, nitko joj to ne brani. Ja govorim o činjenicama i političkom okruženju koje sada postoji'. Novinare je zanimao i Bebićev komentar na neslužbene najave o mogućoj rekonstrukciji Vlade. Bebić kaže kako premijerki ne odriče pravo da bira ministre, ali i ističe da se oko toga treba provesti procedura unutar stranke i koalicije, te napominje kako misli da za bilo kakvom rekonstrukcijom u ovom trenutku nema potrebe.

'Doista mislim da je ova vlada učinila više nego je itko mogao učiniti u ovim okolnostima. Samo formalno gledajući to je nova vlada, ali kada gledaš stvarno ona nije nova, nije bilo novih ljudi i nove politike', rekao je. 'Mislim da nisu potrebne korijenite promjene jer je i premijerka nekoliko puta rekla da je zadovoljna ministrima i da neće biti promjena u Vladi', dodao je Bebić, uvjeren da nikakve rekonstrukcije u Vladi ne treba očekivati do kraja ove godine.

Istaknuo je da je premijerka, da je htjela mijenjati ministre, to mogla učiniti kada je od predsjednika države dobila mandat za sastavljanje vlade, uvjeren da su u stranci i Vladi stvari zacrtane, da je sve jedan paket, dio kojega je i premijerka. Bebić je ustvrdio da Kosor ima jasnu i čvrstu potporu unutar HDZ-a, koalicije i njega osobno 'sve dok provodi politiku na kojoj smo dobili izbore'. Upitan tko to u javnost pušta priče o sukobima u Predsjedništvu HDZ-a, te radi li to Sanader, Bebić je odgovorio kako ne misli da to čini Sanader jer je on i ostavio sadašnju vladu, ali i ustvrdio kako 'krticu' treba pronaći. (Hina)

Vjerujete li premijerki da nije u sukobu ni sa jednim svojim suradnikom?

  • Da
  • Ne

Ukupno glasova:

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene