Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Dok oko 50 tisuća radnika u privatnim tvrtkama zbog krize ne prima plaću, političari su sebi rast plaće osigurali. Unatoč najavama da će se solidarizirati s građanima u teško financijsko vrijeme promjena nema i plaće su im zajamčeno narasle.


Sve manje novca dolazi u državnu blagajnu. Kasne plaće onima koji ovise o proračunu. No utjeha im je zajamčeni rast plaće od 6 posto bez obzira na krizu.

Vezani članci Slika nije dostupna Kaos u javnim tvrtkama kad su u pitanju plaće članova uprava Slika nije dostupna HSU i sindikati pozvali Plenkovića da razmotri povećanje neoporezivog dijela mirovine

'Ja sam se kao što znate zalagao da se usvoji da se ovih 6 posto ne primjenjuje na zastupnike i dalje ću se za to zalagati', kaže Luka Bebić predsjednik Sabora

No Bebić čini se nema potporu ni u vlastitim redovima.

'Plaće dužnosnika su u paketu s plaćama službenika. Kada smo predlagali zamrzavanje rasta plaća od 6 posto onda su sindikati bili žestoko protiv toga. Prema tome nema selektivne primjene zakona', zaključila je Jadranka Kosor potpredsjednica Vlade.

No predsjednik Mesić s njom se ne slaže u potpunosti. Njegovo je mišljenje da je na tom pitanju potreban konsenzus. Konsenzusa nema ni između vlade i socijalnih partnera, a čini se ni među članovima vladajuće stranke. SDP-ov prijedlog stoji na dnevnom redu sabora i čeka raspravu.

'Da se tih 6 posto povišice ne odnosi na politički imenovane i izabrane to je tako lako učiniti i da je netko to htio učiniti mogao je vrlo jednostavno', smatra Zoran Milanović predsjednik SDP-a.

Plaće koje se kreću od 16 do 25 tisuća kuna za pojedine političare samo su kap u moru privilegija onih koje narod bira. Najspornija je povlaštena mirovina. I ta je tema spremna za raspravu. Do mirovine od 9 do 15 tisuća kuna nije teško doći. Nakon ulaska u Sabor sve je lako. Treba izdržati dvije godine i jedan dan. Može se ne dolaziti na posao pa ni raspravljati, a mirovina je višestruko veća od prosječne. Vlada navodno sprema novi zakon. Povlašteni bi se status trebao stjecati tek nakon punoga mandata od 4 godine.