Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ovjerila izjavu

Priznanje bankarice iz BiH: "Klijentima smo morali govoriti da su krediti u francima najpovoljniji"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Udruga Franak objavila je ovjerenu izjavu bankarske službenice iz Bosne i Hercegovine koja je izjavila kako je od nadređenih dobila naputak da klijentima sugerira podizanje kredita s valutnom klauzulom u švicarskim francima.

Djelatnica banke tvrdi kako je u periodu od 2005. do 2016. godine bila instruirana sugerirati  korisnicima kredita kako je riječ o 'najpovoljnijim' kreditima te da je švicarski franak jedna od najstabilnijih svjetskih valuta, čime bi ih se smišljeno zavaralo da nema rizika od rasta tečaja.

Pročitajte i ovo Švicarski franak/Ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) Na općinskim sudovima Dvije presude u slučaju "Franak": Banke će morati vratiti desetke tisuća kuna za preplaćene kamate na kredite Tužba zbog švicarskog franka/Ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) Val euforije nakon presude Što je sve potrebno za tužbu protiv banaka zbog švicarca: Samo za prvi korak trebat će vam nekoliko tisuća kuna

"Prema izjavi bankarske službenice, klijente se nije upozoravalo o mogućim negativnim posljedicama i visokim rizicima kredita u švicarskim francima, štoviše preporučivali su se takvi krediti. Da je tako, možda najbolje svjedoči činjenica da su nadređeni vodili statistiku plasmana spomenutih kredita te da se bankarske službenike koji su radili na kreditima ocjenjivalo prema broju zaključenih kreditnih ugovora s valutnom klauzulom CHF", navodi se u objavi udruge Franak.

Cijelu izjavu bankarice objavljenu na Facebook-profilu udruge Franak pročitajte u nastavku:

Izjava Kojom ja Dizdarević Dinela, rođena 15.01.1975. u Cazinu, od oca Sidika i majke Esme, izjavljujem pod punom moralnom i krivičnom odgovornosšću, da sam u periodu od 2005. do 2016. godine bila zaposlenik - radnik Hypo Alpe Adria bank, a.d. Mostar, danas Addiko bank, a.d. Sarajevo, te da sam većinu svog radnog odnosa u navedenoj Banci radila na poslovima i zadacima kreditnog službenika.

U naznačenom periodu bila sam instruirana od svojih nadređenih u banci da sugeriram klijentima zaključenje ugovora sa valutnom klauzulom u CHF, te da ih informiram u tom smislu da se radi o najpovoljnijim kreditima na BH tržištu jer se otplata kredita vrši u valuti KM koja će biti vezana za valutu CHF, a koja je najstabilnija europska, pa čak i svjetska valuta, te da ukoliko bi se dogodila promjena vrijednosti valute Euro u odnosu na KM, da tržišna kretanja CHF upućuju da činjenicu da ta valuta neće mijenjati svoju vrijednost u budućnosti.

Instruirana sam od strane nadređenih u banci u kojoj sam radila, da klijente poučavam da se u tim kreditima ugovara promjenljiva kamatna stopa koja je najniža u odnosu na sve druge kredite u BiH, i da je to dodatni razlog zašto klijenti trebaju zaključiti ovakve vrste ugovora. Klijente nismo upozoravali na bilo kakve negativne buduće posljedice zaključenja ovih ugovora, tim prije što smo im iste preporučivali, a kao kreditni službenik u banci sam posebno ocjenjivana u pogledu broja plasmana ovakvih ugovora, kao i ostali kreditni službenici koji su bili angažirani na plasmanu ugovora s valutnom klauzulom u CHF. Ističem da je banka svjesno smanjivala visinu kamatne stope kod ovakvih ugovora za 1-2 posto, upravo zbog svega gore navedenog.

Cilj je bio da se što više klijenata privuče da zaključe ove ugovore, a o svemu što sam u ovoj izjavi iznijela spremna sam svjedočiti pred svim državnim organima i institucijama.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene