Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Zaborav je gubitak identiteta'

Položeno cvijeće i zapaljene svijeće za žrtve raketiranja Zagreba

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Polaganjem cvijeća i paljenjem svijeća na zagrebačkom Cvjetnom trgu obilježena je 15. obljetnica stradavanja žrtava u raketiranju Zagreba, u znak osvete srpskog agresora zbog vojnoredarstvene akcije ‘Bljesak’ i oslobađanja zapadne Slavonije.

U ime organizatora obilježavanja Udruge građana Libertas njezin predsjednik Frane Kolak istaknuo je kako to čine u spomen svih žrtava srpske agresije na Hrvatsku i BiH, da se ne zaborave i da se tragedija ne ponovi. Neprihvatljivim je ocijenio najave povlačenja tužbe protiv Srbije za genocid zbog, kako je rekao, ‘izmišljene protutužbe koja nema nikakve veze sa stvarnošću. Nažalost, to dolazi od našeg izabranog predsjednika’, rekao je Kolak i dodao da ‘tužba u Haagu mora proći proceduru kao što prolaze i sve druge tužbe’. Također je rekao kako nemaju ništa protiv civilizirane suradnje sa susjedima, ali se protive stvaranja treće Jugoslavije ili slični međudržavni savezi.

Pročitajte i ovo Sjećanje na žrtve Srebrenice - 2 8372 izgubljena života U Saboru komemorativni skup u spomen na Srebrenicu: ''Pitanje je uvijek što će biti poslije nas, hoće li djeca uživati u blagodatima ili će i dalje uživati u mržnji'' Slika nije dostupna 12 KANDIDATKINJA I Alemka Markotić i Bandićeva zastupnica Natalija Prica bore se za titulu ''Zagrepčanka godine''

U proglasu Udruge Libertas podijeljenom novinarima, među ostalim, se ističe da su 2. i 3. svibnja 1995. po zapovjedi Milana Martića, Ratka Mladića i Gorana Hadžića, Veljka Kadijevića i Blagoja Adžića, srpski agresori izvršili masakr nad građanima Zagreba. Osim stradavanja ljudi izazvana je velika materijalna šteta, te razaranja i požari u Gradu. Bio je to samo jedan u nizu zločina od Vukovara, Škabrnje, Dubrovnika, Osijeka, Ćelija, Karlovca, Gospića, Slunja, Siska Petrinje, Županje, Gunje, Slavonskog Broda, Bjelovara, Pakraca, Zadra i drugih hrvatskih gradova i mjesta, stoji uz ostalo, u proglasu Udruge Libertas.

'Zaborav je gubitak identiteta'

U sjećanje na Zagrepčane poginule u srpskom raketiranju Zagreba prije 15 godina, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić položio je vijence i zapalio svijeće kod spomenika Zid boli-Glas hrvatske žrtve na Mirogoju te kod spomen ploče na Trgu svibanjskih žrtava 1995.

‘Mržnja razara i ubija, oproštaj je smiraj duše, a zaborav gubitak identiteta’, poručio je tom prigodom Bandić. 2. svibnja 1995., pobunjeni Srbi s Banovine napali su središte Zagreba raketnim sustavom ‘Orkan’ s kasetnim punjenjem, a napad su ponovili i sutradan, kao osvetu za vojni poraz u akciji ‘Bljesak’ u zapadnoj Slavoniji. U tim napadima poginulo je šestero ljudi, a 205 ih je teže ili lakše ranjeno.

U spomen na taj dan, Grad Zagreb od 2007. godine ima Trg svibanjskih žrtava 1995., koji se nalazi blizu križanja Vlaške i Draškovićeve ulice, mjesta gdje su ‘zvončići’ ubili nekoliko građana tijekom tog napada na Zagreb. Vijence za poginule Zagrepčane položilo je i izaslanstvo Udruge hrvatskih civilnih stradalnika Domovinskog rata Grada Zagreba i Zagrebačke županije.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene