Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Hrvatska pamet u svijetu dobro prolazi - najnoviji primjer iz voćarstva. Azerbadjžan će o voćarstvu učiti od našeg stručnjaka.


Hrvatske ideje za poljoprivredu u Azerbajdžanu. Kako podignuti nove nasade, osmislio im je naš stručnjak iz voćarske zajednice.

Vezani članci Azerbajdžanske snage Azerbajdžan tvrdi da je Armenija raketirala grad Mingačevir, Armenci sve negiraju Azerbajdžanske snage Rusija zabrinuta zbog sukoba: "U Nagorno Karabahu raspoređuju se i džihadisti iz Libije i Sirije"

''To će bit izazov mog projektnog tima oko 10 stručnjaka koji bi morali biti angažirani na 10 tisuća hektara lijeske, jabuke, kruške i trešnje'', rekao je Fran Ivković iz Hrvatske voćarske zajednice.

A ono što ih se posebno dojmilo, prerada je voća u sokove. ''30 posto jabuka iz naše regije prodajemo tvrtkama koje se bave preradom, a ostatak izvozimo na naše glavno tržište, Rusiju'', rekao je Gabil Nematov iz Ministarstva gospodarstva Azerbejdžana.

Tržište im nije problem, uvjeti za voćarstvo su im, kaže naš stručnjak, sjajni, ali morat će navodnjavati.

''Primijenit ćemo sve ove posebnosti vezane za intenzivnu proizvodnju u našoj zemlji i nadam se da će ovo u budućnosti biti vrlo plodno'', rekao je Elchin Ismaylov.

''Glavni cilj je dosegnuti standard Europske unije, a ovdje smo vidjeli i naučili o intenzivnoj proizvodnji voća'', kaže Mushvig Mahmudov iz Sektor za razvoj regija i državne projekte, Azerbajdžan.

Jer oni žele imati konkurentno voćarstvo. 15 kg jabuka po stanovniku, kada se gleda konzumacija, Hrvatska je ispred Azerbajdžana, no po proizvodnji, je drugačije jer je proizvodnju voća u posljednjih 10 godina, Azerbajdžan udvostruči. Zahvaljujući domaćoj pameti - proizvodnja bi mogla još rasti.

Na pitanje zašto naša pamet vani prolazi bolje nego kod nas, Ivković odgovara: ''Ipak je to jedan državni projekt, država stoji iza njega, međutim kod nas nema te strategije.'' Nažalost, ne samo u voćarstvu.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr