Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Austrijsko pravosuđe zatražit će od jednog švicarskog stručnjaka da procijeni može li Milivoj Ašner (95), koji je optužen za ratni zločin u Drugom svjetskom ratu, biti izručen Hrvatskoj, rekao je glasnogovornik suda za dnevni list Kleine Zietung u petak.


'Kako se Austriju ne bi optuživalo da spletkari, angažirat ćemo uglednog švicarskog stručnjaka da pregleda Ašnera', rekao je Norbert Jenny, glasnogovornik suda u Klagenfurtu.

Vezani članci Slika nije dostupna Skijališta u Švicarskoj i Austriji pogodile čak četiri lavine, potraga za nestalima prekinuta zbog mraka Ilustracija (Foto: AFP) "Imao je puno, puno sreće": Skijaš u Austriji preživio pet sati ispod lavine

Marc Graf, direktor pravosudnog odjela Sveučilišne psihijatrijske klinike u Baselu i član švicarskog povjerenstva za procjenu opasnosti kriminalaca, bit će angažiran sljedećeg tjedna, najavio je Jenny.

Centar Simon Wiesenthal u Beču optužio je potkraj lipnja Austriju da 'štiti Milivoja Ašnera' i zatražio vještačenje međunarodnih stručnjaka nakon četiri austrijska vještačenja kojima je utvrđeno da zbog demencije nije sposoban za ispitivanje i sudjelovanje u sudskom postupku.

Ašner živi u Klagenfurtu, a u vrijeme nogometnoga europskoga prvenstva u Austriji fotografirao ga je britanski tabloid Sun i dao je nekoliko intervjua.

Ašner, koji je četvrti na popisu desetorice najtraženijih nacističkih ratnih zločinaca, optužen je za ratni zločin protiv civilnog stanovništva tijekom Drugog svjetskog rata dok je bio šef policije u Požegi.