Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Ašner nesposoban za suđenje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U austrijskom saveznom ministarstvu pravosuđa u Beču potvrđeno je da Milivoj Ašner (93), kojeg se sumnjiči da je u Drugom svjetskom ratu u Hrvatskoj počinio ratne zločine protiv čovječnosti, nije sposoban za suđenje.

Na temelju mišljenja uglednih stručnjaka, trojice psihijatara, utvrđeno je da je Ašner nesposoban za sudski proces, rečeno je u petak u austrijskom saveznom ministarstvu pravosuđa.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Zapreke u suđenju Još se ne zna je li Ašner doista senilan Slika nije dostupna 'Optuživanjem sindikata kao uzročnika deficita Vlada skriva svoju nesposobnost'

Županijsko državno odvjetništvo u Požegi nije upoznato s ocjenom austrijskih stručnjaka o nesposobnosti Milivoja Ašnera za suđenje, a čije je mišljenje zatražilo tamošnje pravosuđe.

"O tome bi najprije trebalo biti upoznato hrvatsko Ministarstvo
pravosuđa koje bi nam moralo proslijediti to stručno mišljenje", izjavio je u petak županijski državni odvjetnik u Požegi Rudolf Maček, podsjetivši da je Državno odvjetništvo u Požegi još u ožujku 2005. godine zatražilo provođenje istrage o Milivoju Ašneru, dok je Ministarstvo pravosuđa od austrijskih vlasti krajem rujna 2005. zatražilo njegovo izručenje.

Milivoja Ašnera se sumnjiči da je kao predstojnik ustaškog redarstva u Požegi 1941. i 1942. počinio ratni zločin nad civilnim stanovništvom, uglavnom Židovima i Srbima.

 S tim u svezi u istrazi je bilo saslušano i nekoliko svjedoka.

"Ukoliko se utvrdi da je Ašner prestar te da nije sposoban za suđenje istraga bi se mogla prekinuti, ali se ne bi mogao obustaviti postupak jer ratni zločin ne zastarijeva", rekao je županijski državni odvjetnik Rudolf Maček.


Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene