Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Neprocjenjivo

Naselje nepoznatog naroda koje je tisućljećima spavalo pod morem pokraj Zadra, staro je 3500 godina

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon što su arheolozi prošle godine otkrili podvodno naselje, zapanjila ih je analiza njegove starosti, provedena u SAD-u.

Analizom je potvrđeno da se na tom području živjelo prije 3.500 godina! Nalazište je neprocjenjive vrijednosti, kao i brojni pronađeni predmeti.

Pročitajte i ovo Sanja Jurišić i Krešimir Krolo - 1 Eskalacija Nižu se incidenti, posla ima i za policiju: "Ovo podsjeća na film Beskrajni dan, požar bi trebale gasiti sve uključene strane" Branko Dukić Službeni i privatni Što se to događa u Zadru? Gradonačelniku je netko bojom polio dva automobila parkirana ispred kuće

Tri metra ispod površine mora tisućljećima je spavalo naselje nepoznatog naroda. Uz njega je i luka čiji su obrisi uočeni iz zračnih snimki.

'Riječ je o naselju prije Liburna, o razdoblju srednjeg brončanog doba, o razdoblju o kojem se, kada je u pitanju sjeverna Dalmacija, jako malo zna. Dakle, ovaj lokalitet bitno će rasvijetliti to mračno razdoblje prapovijesti', rekao je doc.dr.sc. Mato Ilkić, Sveučilište u Zadru sa Sveučilišta u Zadru.

Otkriće koje dokazuje rimske ekspedicije duboko u svijet barbara

I to pomoću brojnih predmeta na morskom dnu koje su istražili profesori i studenti zadarskog Sveučilišta.

'Poljoprivreda, s druge strane stočarstvo. Međutim, na ovom prostoru imamo dokaze i o ribarstvu, budući da imamo keramičke utege za mreže', kaže doc.dr.sc. Mate Parica, sa Sveučilište u Zadru. Otkriveno podvodno naselje nalazi se u blizini Zadra, u Pašmanskom kanalu kraj otočića Galešnjaka.

Arheologe je nalazište oduševilo. 'Koštica masline iz toga razdoblja, dakle, to je zasad najstariji trag maslinarstva na području sjeverne Dalmacije. Kada je u pitanju starost od 3500 godina, onda je to nama jako, jako zanimljivo', kaže Ilkić.

Koliko je ljudi ovdje stanovalo - teško je pretpostaviti. No, jasno je zašto naselje nije preživjelo.

'Zbog podizanja morske razine i zbog spuštanja samog kopna. Od ovog razdoblja, more se podiglo za jedno 2,5 do 3 metra', pojasnio je Parica.

Sada je red na znanstvenicima. Istražiti kakve je tajne cijelu vječnost skrivala morska dubina.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene