Nakon što su arheolozi prošle godine otkrili podvodno naselje, zapanjila ih je analiza njegove starosti, provedena u SAD-u.


Analizom je potvrđeno da se na tom području živjelo prije 3.500 godina! Nalazište je neprocjenjive vrijednosti, kao i brojni pronađeni predmeti.

Vezani članci Ilustracija Filmska potjera u Zadru: Audijem bježao policiji, istrčao iz vozila, odbio alkotest... Kod privedenih muškaraca nađen je alat i drugi predmeti (Foto: PU zadarska) - 1 Trojica na arheološkom lokalitetu kod Zadra neovlašteno iskapala i krala nalaze

Tri metra ispod površine mora tisućljećima je spavalo naselje nepoznatog naroda. Uz njega je i luka čiji su obrisi uočeni iz zračnih snimki.

'Riječ je o naselju prije Liburna, o razdoblju srednjeg brončanog doba, o razdoblju o kojem se, kada je u pitanju sjeverna Dalmacija, jako malo zna. Dakle, ovaj lokalitet bitno će rasvijetliti to mračno razdoblje prapovijesti', rekao je doc.dr.sc. Mato Ilkić, Sveučilište u Zadru sa Sveučilišta u Zadru.

Otkriće koje dokazuje rimske ekspedicije duboko u svijet barbara

I to pomoću brojnih predmeta na morskom dnu koje su istražili profesori i studenti zadarskog Sveučilišta.

'Poljoprivreda, s druge strane stočarstvo. Međutim, na ovom prostoru imamo dokaze i o ribarstvu, budući da imamo keramičke utege za mreže', kaže doc.dr.sc. Mate Parica, sa Sveučilište u Zadru. Otkriveno podvodno naselje nalazi se u blizini Zadra, u Pašmanskom kanalu kraj otočića Galešnjaka.

Arheologe je nalazište oduševilo. 'Koštica masline iz toga razdoblja, dakle, to je zasad najstariji trag maslinarstva na području sjeverne Dalmacije. Kada je u pitanju starost od 3500 godina, onda je to nama jako, jako zanimljivo', kaže Ilkić.

Koliko je ljudi ovdje stanovalo - teško je pretpostaviti. No, jasno je zašto naselje nije preživjelo.

'Zbog podizanja morske razine i zbog spuštanja samog kopna. Od ovog razdoblja, more se podiglo za jedno 2,5 do 3 metra', pojasnio je Parica.

Sada je red na znanstvenicima. Istražiti kakve je tajne cijelu vječnost skrivala morska dubina.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju