Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Odobrila ga Europska komisija

Apel roditelja HZZO-u: Uvrstite na listu lijekova novi lijek protiv spinalne mišićne atrofije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Roditelji djece oboljele od spinalne mišićne atrofije nedavno su dobili ohrabrujuću vijest. Europska komisija odobrila je prodaju lijeka koji je spasonosan za oboljele. Do sada, kažu roditelji, takvih lijekova nije ni bilo, pa je ova progresivna bolest često bila fatalna. Od HZZO-a mole pomoć da ga što prije uvedu na listu lijekova.

Kao je imao 6 mjeseci Mati Alapiću je dijagnosticirana spinalna mišićna atrofija tipa 1.

Pročitajte i ovo Ilustracija Za hitna stanja Lijek koji spašava život HZZO skinuo s osnovne liste lijekova: Cijena će mu biti poprilična Slika nije dostupna Veliki iskorak Kujundžić: Petero djece na terapiji Spinrazom veliki je iskorak za malu Hrvatsku

"Jer se zapravo od početka vidjelo da motorički zaostaje i da nešto nije u redu. On nije mogao u dobi od 6 mjeseci držati glavicu, nije bilo okretanja...", prisjeća se Matina majka Ana.

Borba s opakom i vrlo progresivnom bolešću traje već 7 i pol godina.

"Krenulo je prvo s problemima s disanjem, pa je završio na respiratoru. Onda problemi s hranjenjem pa je dobio sondu. Ono što smo mi dobili s ovom dijagnozom je izjava da liječenja - nema".

Ali, roditelji oboljele djece kažu da ima. Naime, nedavno je Europska komisija odobrila lijek koji liječi spinalnu mišićnu atrofiju. I to, kažu, vrlo uspješno.

"Da, lijek usporava progresiju bolesti i vraća određenu mišićnu funkciju", pojašnjava Matina mama.

Liječnici za lijek znaju, a njegovu djelotvornost potvrđuju američka istraživanja.

"Kod 170 djece potvrđena je djelotvornost tog lijeka. Dakle, to je prvi ciljani terapijski pristup sa spinalnom mišićnom atrofijom koja u potpunosti mijenja prirodni tijek bolesti. Omogućuje produljenje života, gotovo da omogućava normalan motorički razvoj, a otklanja i potpunu potrebu za mehaničkom ventilacijom", ističe prof.dr.sc. Nina Barišić iz Hrvatskog društva za dječju neurologiju.

Jedna injekcija stoji oko 125.000 dolara, a za prvu godinu liječenja potrebno ih je pet. Od HZZO-a traže pomoć da se lijek odobri i uvrsti na listu lijekova.

"HZZO za sada nije dobio zahtjev za uvrštenje dotičnog lijeka na listu lijekova HZZO-a. Kada od nositelja odobrenja HZZO dobije zahtjev za uvrštenjem lijeka na listu, sa svom dokumentacijom, moći će se provesti procedura uvrštavanja lijeka", priopćeno je iz HZZO-a.

Roditelji oboljelih apeliraju da se s procedurom odobrenja lijeka počne što prije, jer ova je bolest vrlo progresivna i bitna im je - svaka minuta.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene