Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vrh oružanih snaga

Postrojba u koju ulaze samo najbolji: "Drilamo ih do točke pucanja, završetak obuke nose kroz cijeli život"

Aktualno Galerija Vojska - 4 Vojska - 4 Foto: DNEVNIK.hr Vojska - 3 Vojska - 3 Foto: DNEVNIK.hr Vojska - 2 Vojska - 2 Foto: DNEVNIK.hr Vojska - 1 Vojska - 1 Foto: DNEVNIK.hr +3 Vojska - 1 Galerija 1/8 >>
Ekipa Dnevnika Nove TV posjetila je antiterorističku postrojbu vojne policije te provjerila kako se oni spremaju i obučavaju.

U četvrtak završava izbor kandidata za elitnu postrojbu antiterorističke vojne policije. Postrojba je to u koju ulaze samo najbolji, a ekipa Dnevnika Nove TV sve je ekskluzivno snimila.

Svaki pripadnik Oružanih snaga koji želi pristupiti antiterorističkoj vojnoj policiji mora proći rigorozne psihofizičke testove. U predselekcijskom dijelu testiraju se njihove sposobnosti: plivanje, ronjenje, stres na visinu i test klaustrofobije. No tek nakon toga slijedi terenski dio, koji traje dva tjedna i uspiju ga proći samo najbolji.

"S obzirom na to da je selektivna obuka vrlo zahtjevna i teška, s manjkom hrane, vode, sna, samo najspremniji pripadnici uspiju je završiti. Što se tiče prolaznosti, obično to budu dva do četiri pripadnika po generaciji", podijelio je s novinarkom Dinom Ćevid zapovjednik prvog voda satnije ATVPS-a.

Od njih devet, ovaj put to je uspjelo samo dvojici.

"Ovdje ih, možemo reći, drilamo, vadimo ih iz njihova osobnog komfora", kaže zapovjednik antiterorističke vojne policije.

"Svatko testira sam sebe, gdje je njemu točka pucanja. Mislim da taj dio obilježi AT-ovca u nekakvom pravom obliku gdje oni sam završetak obuke nose kroz cijeli život", rekao je instruktor na selekcijskoj obuci prijema u ATVP-u.

Ova elitna postrojba sam je vrh Oružanih snaga i zato njihove zadaće i jesu najsloženije u zemlji, od visokorizičnih uhićenja do rješavanja talačkih kriza.

Pročitajte i ovo Ljudmila Navalnaja Nakon šest dana VIDEO Majka Alekseja Navaljnog vidjela tijelo sina: "Ucjenjuju me, postavljaju mi uvjete"

Pročitajte i ovo Sanja Jurišić i Krešimir Krolo - 1 Eskalacija Nižu se incidenti, posla ima i za policiju: "Ovo podsjeća na film Beskrajni dan, požar bi trebale gasiti sve uključene strane"

"Jedina je ustrojstvena jedinica oružanih snaga koja je ovlaštena i osposobljena osiguravati najviše rangirane štićene osobe. Nastupa u pretragama terena i dovođenju sumnjivaca pred sud, potpora smo krim vojnoj policiji u viskorizičnim uhićenjima", objasnio je zapovjednik antiterorističke vojne policije ATVP-a.

Svaki pripadnik u konačnici je obučen za širok spektar djelovanja na kopnu, moru i zraku.

"Što se tiče zraka, zastupljeni su padobranstvo i nekakve helikopterske radnje, brza infiltracija, izvlačenje iz oružanih područja. Što se tiče kopna, alpinizam, snajperizam, sve vještine rukovanja s vatrenim naoružanjem, a u vodi ronjenje i sve te amfibijske stvari koje su bitne", objasnio je instruktor.

Redovito sudjeluju u međunarodnim operacijama, a opremljeni su najsuvremenijim oružjem.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene