Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Novi čovjek u Vladi

Šušnjar: "Vidio sam da me zovu veseli ministar"

Ante Šušnjar
Ante Šušnjar Foto: Damir Krajac/Cropix
Posvetit ću svoj mandat tome da građani budu veseliji i bolje žive, poručio je novi ministar gospodarstva Ante Šušnjar nakon prve sjednice nove Vlade, a iako ga neki prozivaju za sukob interesa, on je uvjeren da za to nema prostora i tvrdi da s Pavlom Vujnovcem nije razgovarao o energetici.

"Vidim da su me u medijima nazvali veseli ministar, a ja ću svoj mandat posvetiti tome da građani budu veseliji i bolje žive, da ne moraju odlaziti, nego da se vrate u Hrvatsku i da ona bude bolja", kazao je novi ministar gospodarstva Ante Šušnjar nakon prve sjednice nove Vlade.

Upitan je li imenovao državne tajnike, rekao je da će biti vremena za to: "Polako, moramo razgovarati sa svima, priopćiti i tim ljudima s kojima razgovaramo kakve su pozicije dogovorene, čime raspolažemo. Dopustite da mi je prvi radni dan."

Na pitanje kako je Domovinski pokret prošao u programu Vlade, odvratio je da je stranka dobro prošla: "Ne znam tko je izašao s podacima, veliki dio našeg programa je i u programu Vlade i u koalicijskom sporazumu. Započinjemo s radom, dogovorili smo koordinacije na tjednom nivou, svakodnevno se moramo prilagođavati."

Rekao je i da je iako zvuči kao floskula, izazov i velika čast biti ministar u hrvatskoj vladi, a što se tiče imovinske kartice, poručio je: "Što imate, to stavite u imovinsku karticu, to je to. Kao odvjetnik sam pomagao s time, mislim da neće biti problema."

Pročitajte i ovo Andrej Plenković Nakon izbora Plenković okupio ministre na prvoj sjednici nove Vlade: "Velika nam je čast još jednom raditi za Hrvatsku"

Govoreći o planovima za resor, istaknuo je da treba raditi na povećanju industrijskog udjela u BDP-u i objasnio na koji način: "Porezne promjene, rasterećenja, administrativne prije svega, olakšanje svih vrsta poslovanja u gospodarstvu.

Kazao je i da u sektoru energetike postoje politike na koje će se koncentrirati, a izazova koji su pred njim se ne boji: "Ne treba bježati ni od kakve odgovornosti. Mi smo tu da omogućavamo gospodarstvu da što većom brzinom ide prema naprijed."

Tvrdi da s Pavlom Vujnovcem nije razgovarao o energetici, a na pitanja o obiteljskoj tvrtki poručio je: "Obitelj ne možete birati, to vam Bog da. To poduzeće nastalo je kad sam imao 14 godina, te sam udjele naslijedio i prenio ih dalje. Nikada nisam dosad radio operativno ništa u tom poduzeću."

"Ne vidim prostora za sukob interesa", dodao je, a zabrana rada nedjeljom mu je u redu jer se zalaže za to da ljudi provode vrijeme s obitelji. 

Što se tiče otkupa udjela u INA-i od MOL-a, upozorio je: "Mislim da od dobrih stvari nikad ne treba odustati, ali za precizan odgovor moram napraviti analize u kojem bi se smjeru trebali postaviti u realizaciji tog problema."

Pročitajte i ovo Josip Dabro, Marija Vučković Primopredaje ministarstava Šipić kani među narod, Dabro tremu nema, ali treba 30 dana, Hrvatska dobila prvog ministra digitalne transformacije

Nakon sjednice Vlade na pitanja novinara odgovarali su i potpredsjednik Vlade te ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić te novi ministar turizma i sporta Tonči Glavina.

Bačić je najavio da ubuduće više neće biti informacija o aktualnom stanju vezanom za potres na svakoj sjednici Vlade, nego će podnositi jednom mjesečno izvještaj o dinamici obnove na prvoj sjednici Vlade u mjesecu, a Glavina je istaknuo kontinuitet u radu te naglasak na održivom turizmu.

Pročitajte i ovo Ilustracija Javne politike Jedna od osnovnih potreba u Hrvatskoj je postala luksuz: Je li moguć zaokret?

Pročitajte i ovo Ilustracija Javne politike Kako se gradovi u Hrvatskoj nose s jednom od najvećih kriza? ''Mi smo davno shvatili da posao neće nitko odraditi umjesto nas''

Bačić: Prioritet će biti dostupno stanovanje za mlade

Bačić je kao jedan od prioriteta izdvojio donošenje nacionalnog plana stambene politike za koji je rekao da bi kroz mjesec dana trebao biti u javnom savjetovanju: "Bit će to prva stambena strategija donesena od uspostave hrvatske samostalnosti, a kojom želimo mladim ljudima učiniti priuštivim i dostupnim stanove ili kuće."

Također, najavio je i donošenje novoga zakona kojim će se pristupiti sustavnijem prostornom uređenju u Hrvatskoj te dodao da će se vjerojatno povećati plaće ministara i državnih dužnosnika.

Potvrdio je da je donirao HDZ u parlamentarnoj kampanji 2000 eura, što je i prijavljeno, dosad nije razmišljao hoće li donirati stranačku kampanju i za europske izbore.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene