Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Primopredaje ministarstava

Šipić kani među narod, Dabro tremu nema, ali treba 30 dana, Hrvatska dobila prvog ministra digitalne transformacije

Aktualno Galerija Nova vlada Nova vlada Foto: Vanesa Pandzic/Cropix Damir Habijan, Marija Vučković Damir Habijan, Marija Vučković Foto: Vanesa Pandzic/Cropix Josip Dabro, Marija Vučković Josip Dabro, Marija Vučković Foto: Damir Krajac/Cropix Tonči Glavina, Nikolina Brnjac Tonči Glavina, Nikolina Brnjac Foto: Zeljko Puhovski/Cropix +2 Ante Šušnjar, Damir Habijan Galerija 1/7 >>
Novi ministri u trećoj vladi Andreja Plenkovića preuzeli su resore kojima će biti na čelu.

Ministarstvo poljoprivrede preuzeo je DP-ov Josip Dabro, Ministarstvo gospodarstva njegov stranački kolega Ante Šušnjar, a Ivan Šipić, treći DP-ovac u novoj Vladi Andreja Plenkovića, dobio je posve novo ministarstvo demografije i useljeništva.

Što se tiče promjena u HDZ-ovu dijelu, Damir Habijan predao je dva ministarstva i preuzeo treće. Naime, Marija Vučković preuzela je zaštitu okoliša i zelenu tranziciju, Habijan je preuzeo pravosuđe, upravu i digitalnu transformaciju, dok je Tonči Glavina preuzeo turizam i sport.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković Nakon izbora Plenković okupio ministre na prvoj sjednici nove Vlade: "Velika nam je čast još jednom raditi za Hrvatsku"

Josip Dabro, Marija Vučković Damir Habijan, Marija Vučković Foto: Vanesa Pandzic/Cropix

Novi izazovi

"Sada je novi izazov preda mnom. Dosad smo surađivali s brojnim segmentima ovog Ministarstva, pa mi nije sve nepoznato", rekla je Vučković na primopredaji Ministarstva zaštite okoliša i zelene tranzicije, koje je dosad bilo dio Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja.

Upitana ima li tremu, kazala je da nema, ali i naglasila: "Svaki ozbiljan čovjek treba imati poštovanje prema tako odgovornoj ulozi i znati da puno treba naučiti."

Habijan, bivši ministar gospodarstva i održivog razvoja, Vučković je zaželio puno uspjeha u radu i rekao kako ne sumnja da će postići dobre i zapažene rezultate, a svim kolegama u Ministarstvu zahvalio je na suradnji te pohvalio njihovo znanje i iskustvo i odgovornost prema radu.

Josip Dabro, Marija Vučković Tonči Glavina, Nikolina Brnjac Foto: Zeljko Puhovski/Cropix

Na tragu prethodnice

Na primopredaji u Ministarstvu turizma i sporta novi ministar istaknuo je da će zadržati kontinuitet rada i da se nada da će ostvariti dobre rezultate kao i njegova prethodnica.

Bivša ministrica Nikolina Brnjac naglasila je da je na čelo Ministarstva došla u najgore vrijeme, početkom 2020., u vrijeme pandemije, te je dodala da je sretna što je uspjela ostvariti sve strateške ciljeve koji su bili pred njom. 

Josip Dabro, Marija Vučković Josip Dabro, Marija Vučković Foto: Damir Krajac/Cropix

Dabro istaknuo prve korake

Vučković je predala resor poljoprivrede, šumarstva i ribarstva DP-ovu Dabri, a on je kazao da nema tremu i istaknuo prve korake: "Znamo točno kamo idemo. Dajte nam makar 30 dana da se dobro posložimo i skeniramo situaciju u Ministarstvu. U fokusu ću najviše imati Slavoniju i Baranju."

Josip Dabro, Marija Vučković Ante Šušnjar, Damir Habijan Foto: Damir Krajac/Cropix

Nove pobjede

Primopredaja u Ministarstvu gospodarstva trajala je vrlo kratko i Šušnjar je nakon što je preuzeo resor od Habijana poručio: "Spreman sam za nove izazove. Slijedi upoznavanje kadrova u Ministarstvu, analiza i idemo u nove pobjede."

Josip Dabro, Marija Vučković Ivan Malenica, Damir Habijan, Bernard Gršić Foto: Vanesa Pandzic/Cropix

Prvi ministar digitalne transformacije

Bivši ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica predao je resor Habijanu i poručio da će mu nastaviti pružati podršku iz Sabora, a Habijan je pohvalio rad Malenice i strategiju borbe protiv korupcije.

Državni tajnik Bernard Gršić čestitao je Habijanu na tome što je postao prvi ministar digitalne transformacije.

Habijan je najavio da će mu prvi korak biti centralizacija sada disperzirane digitalizacije: "Digitalizacija će imati četiri stupa - prvi se odnosi na digitalizaciju gospodarstva, drugi na upravu, treći na rad u digitalnim uvjetima i četvrti na širenje mreže."

Također je istaknuo da će se posvetiti segmentu pravosuđa na koji javnost i mediji imaju najviše primjedbi - sporosti sudskih postupaka.

Josip Dabro, Marija Vučković Ivan Šipić, Željka Josić Foto: Darko Tomas/Cropix

Izlazak među narod

Šipića je u novoosnovano Ministarstvo demografije i useljeništva uvela bivša državna tajnica Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade Željka Josić, koja će biti državna tajnica.

"Demografija je prijelomna točka za naš narod, od juga pa sve do lijepe Slavonije. Znamo da je ključni problem kako sačuvati naš narod da ostane i opstane, a vjerujem na tragu mjera koje je Ured poduzeo da ćemo napraviti iskorak. Nitko nema čarobni štapić, potrebno je mnogo mudrosti, strpljivosti, hrabrosti da se uspije. Dat ću sve od sebe. Neću biti samo ministar ureda, nego ćemo izići među narod i vidjeti stvarne potrebe", poručio je Šipić.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene