Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Hebrang o migrantima

'Prave izbjeglice bi nakon višetjednog putovanja davno potrošili novce koje su imali'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Povjerenik predsjednice za migrantsku krizu u Tovarnik je stigao u pratnji vukovarsko-srijemskog župana Bože Galića.

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović imenovala je Andriju Hebranga povjerenikom Predsjednice RH za migrantsku krizu, a on je danas u pratnji vukovarsko-srijemskog župana Bože Galića stigao u Tovarnik.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Izbjeglička kriza 'Oni priželjkuju kaos u Hrvatskoj, da eksplodira neka bomba, da nas pogodi potres...' Slika nije dostupna Ministar Ostojić 'Predsjednica s lakoćom sve može dogovoriti sa svojim prijateljima u Srbiji'

Poručio je kako je život u Tovarniku stao i da se ljudi boje, te da ne izlaze iz kuća. Dodao je kako ne idu ni u polja jer kroz njih prolaze izbjeglice, te da se djecu boje puštati samu.

Također, Hebrang je poručio i da je Hrvatska trebala poslati vojsku na granice 'ali ne da pucaju, lupaju i bodu, nego da fizički tijelima spriječe ulazak migranata u Hrvatsku' i napomenuo da je i on sam bio ministar obrane pa zna kad se to može.

Smatra da je Hrvatska trebala popisati i provjeriti svakoga jer je među izbjeglicama tek mali dio njih iz Sirije dok su svi ostali iz država u kojima nema rata.

Slovenija pušta obitelji s djecom, Mađarska dovršila 'zid' i mobilizira rezerviste

'Njih se ne prima na temelju propisa koji vrijede. I ono što je najstrašnije, mi ne znamo tko su oni. Ima li među njima ratnih i ekonomskih izbjeglica i onih koji dolaze po raznim tajnim političkim zadacima. Mi to ne znamo, ali za pretpostaviti je da je to sve koordinirano', kazao je. Primijetio je i da mnogi od migranata imaju novca za taksije, autobuse i za kupovinu po dućanima te da bi prave izbjeglice, nakon višetjednog putovanja, davno potrošili novce koje su imali.

Zaključio je i da je Hrvatskoj prvi put nakon rata ugrožen suverenitet. Priliku je iskoristio i da kaže kako je vlada potpuno nespremna za ovu situaciju.

Rekao je da premijer Zoran Milanović snosi povijesnu krivnju što nije pripremio Hrvatsku za izbjeglički val, a puštanjem migranata bez kontrole, kazao je, dopustio je povredu suvereniteta zemlje za koju se 'može tražiti i kaznena odgovornost'.

Ostojić o predsjednici: 'Nemam pojma o čemu priča. Ako nešto zna, bilo bi dobro da mi to javi'

'Zoran Milanović je imao puno vremena za prikupiti podatke o migrantima i upravljati krizom, a on je to propustio i za to ima povijesnu krivnju za ovu strašnu tragediju', izjavio je Hebrang novinarima u Tovarniku, gdje je migrante smještene na željezničkom kolodvoru. Puštanjem migranata u Hrvatsku bez kontrole dopustio je 'takvu povredu teritorijalnog suvereniteta Republike Hrvatske za koju se može tražiti i kaznena odgovornost'.

'Tri mjeseca je bilo vremena da pokažemo da smo suverena i humana država. Nismo pokazali niti jedno niti drugo. Suverenitet je povrijeđen prvi put nakon Domovinskog rata, a što se tiče humanih uvjeta, ako ovo Zoran Milanović naziva humanim uvjetima, molim ga neka tu provede dvije do tri noći', poručio je.

'Nije sudjelovao u ratu pa ne zna što sam radio u ratu'

Dok je davao izjavu novinarima, preko razglasa na željezničkom kolodvoru dana je obavijest migrantima na arapskom o prolasku teretnog vlaka kroz kolodovor u Tovarniku, na što je Hebrang rekao kako migranti sada imaju informaciju što se događa, ali to ne zna niti vukovarsko-srijemski župan, niti načelnica općine Tovarnik. 'I to je čuvanje hrvatskog suvereniteta', prokomentirao je.

Na primjedbu novinara kako je premijer Zoran Milanović njegovo imenovanje za povjernika predsjednice Republike za migrante ocjenio potpuno nepotrebnim, Andrija Hebrang je kazao kako mu je jasno da 'to Milanoviću nije jasno jer ne zna kako funkcioniraju stožeri u normalnim državama'.

Zašto izbjeglice bježe i zašto im trebamo?

'A zašto je imenovala mene, znam da mu ni to nije jasno jer nije sudjelovao u ratu pa ne zna što sam radio u ratu', rekao je.

A imenovanje povjerenika za migrantsku krizu u Belom Manastiru je komentirao i ministar Ranko Ostojić.

'Čujem da je imenovan nekakav povjerenik za prognanike i izbjeglice. Ne znam koji je njegov posao i hoćemo li karton s njegovim likom staviti na granicu da plaši nekoga. Ne znam kakva bi, pored državnog stožera, trebala biti funkcija određenih osoba. Očito je da je to nekakva izgradnja paralelne vlasti', poručio je ministar.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene