Obavijesti Video Pretražite Navigacija
komentirao i milanovića

Plenković u Dubrovniku: "Suradnja Hrvatske i Mađarske potrebnija je mađarskoj strani"

Premijer Andrej Plenković u posjetu je Dubrovačko-neretvanskoj županiji gdje je sudjelovao na svečanoj sjednici nakon koje je komentirao aktualne događaje.

Plenković kaže kako se na sjednici govorilo o brojnim projektima, a najvažniji je dovršetak Pelješkog mosta i pristupnih cesta. 

"Činjenica da će most biti pušten u promet ovog ljeta znači puno za kvalitetu života, ali i za turizam", rekao je i dodao kako će se jug Hrvatske razvijati još bolje.

32.000 radnih mjesta očuvano je u toj županiji tijekom pandemije, kazao je premijer.

Osvrnuo se na prvu isplatu Hrvatskoj od EK u iznosu od 700.000 milijuna kuna i najavio i drugu tranšu u lipnju.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Mehanizam za oporavak i otpornost Plenković se pohvalio da je razgovarao s von der Leyen: "Hrvatskoj uskoro stiže 700 milijuna eura, to je tek prva uplata..."

"Moramo s puno više distance reagirati na takve izjave. Nije prva, vjerojatno nije ni zadnja. Bitne su činjenice. U kontekstu energetske krize, u ovom slučaju, suradnja Hrvatske i Mađarske potrebnija je mađarskoj strani", kazao je Plenković i dodao kako je Hrvatksa svojevrsni hub i treba ulagati u energetsku infrastrukturu i osigurati opskrbu našim građanima i gospodarstvu te biti sigurnost našim prijateljima i partnerima. 

Pročitajte i ovo Viktor Orban HRVATSKA OSUDILA IZJAVU Mađarski državni tajnik o skandaloznoj Orbanovoj izjavi: "Govorio je o povijesnoj činjenici"

"Mnoge zemlje ovise potpuno o ruskom plinu, Hrvatska ovdje ima važnu ulogu na europskoj razini", kazao je i dodao kako Hrvatska čuva sve strateške interese.

"Janaf ima te kapacitete. Hrvatska je spremna igrati tu važnu ulogu", kazao je Plenković. 

Što se tiče Orbanove retorike kaže da "služi prije svega o postizanju dogovora o sankcijama Rusiji. Rekli smo u Versaillesu da napuštamo rusku opskrbu", kazao je premijer i dodao kako treba naći alternativu, a svi to sagledavaju trenutno. 

"Te izjave ne pridonose pozitivnoj atmosferi", kazao je.

Novinari su ga pitali zašto se ne donosi zakon o pobačaju. 

"Ovaj slučaj nema baš nikakave veze sa zakonom", rekao je o slučaju gospođe Čavajde.

"Ovo ima veze s teškom situacijom koju nikome ne bismo poželjeli. Prvo suosjećanje prema njoj, imamo zakon na snazi, jasno regulirane situacije nakon 10. tjedna trudnoće, postoje povjerenstva i treba pričekati stav drugostupanjskog povjerenstva nakon čega ćemo svi biti upućeniji", rekao je.

Premijer kaže kako sustav mora biti obazriv i vjeruje da liječnici s kojima gospođa Čavajda sada komunicira tako i postupaju.

Pročitajte i ovo Vanja Jurić, odvjetnica Mirele Čavajde Slovenci odobrili prekid trudnoće Mireli Čavajdi u KBC-u Zagreb napravljena magnetska rezonanca. Odvjetnica Jurić: "Spremni smo na sve"

Komentirao je i izjave predsjednika Zorana Milanovića te izbore u BiH. 

"Milanović je u šuškavcu podržavao Komšića u kampanji na uštrb kandidata hrvatskih stranaka. Ne sjećam se da je tad govorio o izdaji nego je grlato podržavao Komšića. Mi smo bili za hrvatske kandidate, upozoravali na nedopustivu praksu… Mi na izbornom zakonu radimo kontinuirano. Ne ponašamo se tako da stvaramo neprijatelje, a ako netko drugi cijelo to vrijeme podriva naše napore i udaljava drugu stranu od dogovora, onda taj ne čini dobro Hrvatima u BiH nego ih zloupotrebljava. Teret za nepoštene izbore je na njima, a ne na Hrvatima. Uvjereni smo da će prije ili kasnije shvatiti da BiH može dobro funkcionirati po modelu 1-2-3 samo ako su svi zadovoljni. Nije normalno da godinama Komšić ne dolazi u posjet hrvatskim institucijama niti da itko od nas ide u Sarajevo. Zato ćemo raditi po svome", kaže premijer.

O tome da ga je Milanović nazvao izdajnikom rekao je: "On se ponaša tako već dvije godine. Vidim da su mnogi požalili što su glasali za njega. Spustio je političku komunikaciju u Hrvatskoj na nivo prostačenja, ulice, vrijeđanja i divljaštva. Mi mu u tome nećemo biti partneri".

Dubrovački župan se prvi obratio medijima i kazao da se na sjednici posebno razgovaralo o Pelješkom mostu koji bi uskoro trebao biti pušten u promet kad se završe pristupne ceste. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna neslužbena potvrda Ipak ništa od nove runde pregovora o izbornom zakonu BiH? Komšić likuje: "Što je babi milo..."

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene