Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Premijer Andrej Plenković komentirao je slučaj zapošljavanja brata Gorana Marića u jednoj HŽ-ovoj tvrtki te odluku Ustvnog suda oko Zakona o pobačaju.


Plenković je naglasio kako Hrvatske željeznice nisu u resoru ministra imovine Gorana Marića te da je i sam brat Svetimir Marić ovaj slučaj razriješio tako što je podnio ostavku na mjesto člana uprave.

Vezani članci Arsen Bauk prosvjeduje ne noseći zaštitnu masku na sjednici Sabora - 1 Bauk traži da se uzme novac Uredu predsjednika, obrazloženje je urnebesno: ''Kako su leteći automobili tek u fazi prototipa...'' Mirjana Nazor Psihologinja zgrožena izjavom premijera o femicidu u Splitu: "Sramotno! To je relativizacija problema i pranje ruku. Može se i mora više"

''Ministar se očitovao. Nisam ni znao da se takva vrsta imenovanja provodi. To je ispod razine Vlade. Zatražio sam izvješće od resornog ministra Butkovića'', kazao je Plenković.

Upitan ima li ministar Marić nakon ovog slučaja još uvijek njegovu podršku, Plenković je kazao kako su izjave Gorana Marića bile jasne.

''Dobio je povjerenje kao i ostali članovi Vlade. Njegove izjave su bile jasne. Taj slučaj je završen, ne bih o tome više'', kazao je Plenković.

Kad je riječ o odluci Ustavnog suda o pobačaju, premijer je ustvrdio:

''Vidjeli ste odluku Ustavnog suda. Ja sam na skupu o demografiji kazao koliko moja Vlada želi da ne dolazi do pobačaja. Jasan je stav da to ne znači zabranu pobačaja na zahtjev. Rok je dvije godine i na tome će raditi Vlada i ministarstvo''.

Predsjednik Sabora Božo Petrov danas je najavio novi model decentralizacije Hrvatske, a Plenković je jasno kazao da teritorijalnog preustroja neće biti.

''Županije ostaju, sustav županija će ostati i opstati. Možemo razgovarati o funkcionalnoj decentralizaciji i fiskalnoj decentralizaciji. Hrvatskom se upravlja na više razina. Ja sam 19. prosinca sazvao sve župane i ministre i dogovorili smo intenzivu suradnju. Što se tiče teritorijalnog preustroja, to uopće nije na dnevnom redu vlade'', rekao je Plenković.

Komentirao je i izjavu predsjednika Europske komisije Jeana Claude-Junckera kako podržava nastavak arbitraže između Hrvatske i Slovenije te je istaknuo kako je za Hrvatsku arbitraža završena priča.

"Stav Vlade je jasan, kao i stav Sabora: arbitraža je teško kompromitirana, kontaminirana, donijeli smo zajedničku dluku još u ljeto 2005., iza nje stojimo. U međunarodno pravnom smislu Hrvatska ni na koji način neće biti vezana odlukama Arbitražnog suda u okviru procesa u kojem uopće ne sudjeluje. Hrvatska će sa Slovenijom otvorena pitanja razgraničenja rješavati drugim putem a ne kroz arbitražni proces koji je kompromitiran sa slovenske strane", kazao je Plenković dodajući da je Junckerov poticaj irelevantan i krajnje neprihvatljiv za Hrvatsku.

 

 

 

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju